Tesla verdacht van gesjoemel met productiecijfers

Autofabrikant Tesla wordt door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzocht wegens gesjoemel met de productiecijfers: de wekelijkse productieaantallen die werden gemeld zouden tot maar liefst 44 procent hoger zijn geweest dan de echte cijfers.

Het gaat om cijfers over de Model 3, waarvan de productie regelmatig vertraging op heeft gelopen, waardoor ook de levering aan klanten flink is vertraagd. De SEC heeft een klokkenluider met kennis van zaken: het gaat om een ex-medewerker van Tesla, die door oprichter Elon Musk eerder nog 'saboteur' werd genoemd.

Dezelfde ex-medewerker kwam eerder al met een andere beschuldiging. Tesla zou accupakketten met fabrieksfouten in nieuwe auto's hebben gebruikt, met brand als mogelijk gevolg. Bij de ontwikkeling en productie van de Model 3 zouden regelmatig dergelijke onderdelen zijn gebruikt, die eigenlijk weggegooid hadden moeten worden.

De SEC betaalt doorgaans grof geld aan klokkenluiders als de informatie na onderzoek blijkt te kloppen. Overigens is ook verkeersautoriteit NTSB nog bezig met onderzoek: men is wel benieuwd waarom meerdere Tesla's dagen na een ongeval opnieuw in brand vlogen.