Frankrijk - BelgiŽ: de Belgen in de WK-finale?

Om 20.00 uur is het zover: de eerste halve finale van het WK voetbal in Rusland. Frankrijk tegen België, gespeeld in Sint Petersburg. De Fransen kennen het natuurlijk al, want ze werden ooit wereldkampioen, voor de Belgen is het allemaal nieuw.

België
Het grote, volgens velen vervelende Brazilië moest op wonderbaarlijke wijze het onderspit delven. België is door naar de halve finales, zegt het voort. Het ene na het andere schot werd afgevuurd op Courtois. Hij gaf echter geen krimp. Omdat Brazilië zichzelf in de voet schoot met de eigen goal van Fernandinho, moest het gameplan gewijzigd worden. Dat zorgde ervoor dat De Bruyne op de counter kon toeslaan en de 0-2 binnenpoeierde. Daarna was het aan Brazilië, maar de comeback werd niet gerealiseerd. Zodoende is België niet meer te houden. De emmers vol kwijl zijn onder de tafel van Villa Sporza terug te vinden, Jan Mulder wordt nog senieler van al het succes, opeens weten Walen en Vlamingen elkaar te vinden. Het wordt erg serieus allemaal.

Frankrijk
Frankrijk blinkt uit in zakelijkheid. Dat klinkt vies, maar dat is het niet. Spelen om te winnen is iets doodgewoons. Kijk naar Frankrijk en je houdt je ogen moeilijk open. Alleen als Mbappé en Griezmann in stelling komen, schuif je naar het puntje van je stoel. Soms zijn er standaardsituaties die je doen opveren, soms zie je de kleine Kanté als een duracelkonijntje door je beeld scheuren en de bal afpakken, soms zie je Pogba erin kleunen. Het is allemaal soms, maar dat maakt ook geen moer uit. Als je verdedigend fantastisch staat en voorin zoveel individuele kwaliteiten hebt..?

Conclusie
Het aanvallende, soms naïeve België tegen het counterpact Frankrijk. Martinez is er niet vies van om zich ook eens aan te passen aan de tegenstander, zoals Deschamps dat als zijn core business beschouwt. Niemand zal te aanvallend willen beginnen, niemand wil alle registers opentrekken. Beide landen weten dat het land die de eerste treffer maakt, spekkoper is. Gaan we voor het wonder van België? Stuitert Karl Vannieuwkerke door de VRT-studio? Gaat Titi Henry zijn moederland verslaan? Of gaat Frankrijk er gewoon zakelijk mee vandoor? De tergende spanning doet wat met me. Iedere minuut kijk ik naar de klok en vraag me af of het al dinsdag 20:00 is. Dat is het nog niet. Daar baal ik van. Laat het zover zijn.