Gewichtheffen overhoop gegooid, klassen opnieuw ingedeeld

In weinig sporten wordt zo hard tegen doping gevochten als in het gewichtheffen, wat er dan ook voor zorgt dat er veel sporters gepakt worden. Meer dan eens zijn de gewichtsklassen in de sport opnieuw ingedeeld, zodat de wereldrecords weer op nul begonnen, en dat is nu weer het geval.

Wereldgewichthefbond IWF heeft aangekondigd dat de klassen allemaal overhoop gegooid zijn. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo hebben de vrouwen nog steeds zeven gewichtsklassen, de mannen hebben er dan ook zeven in plaats van acht. Dat moet voor meer gelijkheid zorgen, hoewel zeker de nieuwe klassen bij de vrouwen doorgaans beduidend minder competitief zijn.

De lichtste gewichtklassen bij de mannen waren de klassen tot 56 en 62 kilogram, nu begint het bij 61 en 67 kilogram. De zwaarste klassen waren voor atleten tot 94kg en 105kg, plus de zwaargewichten boven de 105kg. Dat worden nu 96 en 109 kilo, plus de atleten zwaarder dan 109 kilogram.

Van 48 en 53 kilo gaan de lichtste vrouwen naar 49 en 55 kilo, maar vooral bovenin wordt een groot verschil gemaakt. Van 69, 75 en 75+ kilogram gaat het nu naar 76, 87 en 87+ kilo. Dat geeft vooral meer kans aan vrouwen die in de klasse boven 75 aan de lichte kant zaten en daardoor nauwelijks kans maakten.

Niet iedereen is er overigens even blij mee, vooral wat betreft de indeling van de olympische klassen - van de tien gewichtsklassen voor mannen en vrouwen zijn er zeven olympisch. De 20-jarige Sara Ahmed schreef in Rio bijvoorbeeld geschiedenis door brons te pakken in de klasse tot 69 kilogram, de eerste olympische medaille ooit voor een Egyptische vrouw. Om überhaupt aan Tokyo 2020 mee te kunnen doen zal ze nu echter ruim vijf kilo af moeten vallen of zeven kilo aan moeten komen, want haar klasse - die van 69 naar 71 kilo gaat - is niet meer olympisch.

De volledige indeling van de klassen is hier te vinden.