Ook Boris Johnson weg om Brexit-voorstel

Na Brexitminister David Davis is ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson opgestapt. Door het vertrek van de populaire Johnson, het gezicht van de Brexit-referendumcampagne in 2016, lijkt een strijd aanstaande om het leiderschap van de Conservatieve Partij, en om Theresa Mays baan als premier.

May had vrijdag na ministerberaad dat de hele dag duurde een overeenkomst met haar kabinet gesloten over een zachtere Brexit, waarbij EU-regels grotendeels zouden worden gevolgd. Van die deal lijkt weinig meer over. Naar verluidt is May de afgelopen dagen gewaarschuwd dat ze de overeenkomst moest schrappen, of de ene na de andere minister zou opstappen.

Naast Davis en Johnson is ook Brexit-staatssecretaris Steve Barker opgestapt. May blijft er tot dusver evenwel stoicijns onder, en heeft Dominic Raab aangesteld als nieuwe Brexitminister.

Volgens Labourleider Jeremy Corbyn hebben de ministers een zinkend schip verlaten. "Het kostte twee jaar om deze deal te maken en twee dagen om hem weer uitelkaar te laten vallen. We hebben een kabinetscrisis, en het is duidelijk dat deze regering met de EU geen goede overeenkomst voor dit land zal kunnen sluiten."

Het is juist de vrees voor zo'n kabinetscrisis, nieuwe verkiezingen en een nog zachtere Brexit onder een mogelijke Labourregering - met mogelijk zelfs een tweede referendum - waardoor May gokte dat ze haar kabinet bijelkaar zou kunnen zouden.