Bondscoach Annan is benieuwd hoe Nederland tegen Argentinië speelt

Aartsrivaal Argentinië is vreemd genoeg de Grote Onbekende voor de hockeydames op het vierlandentoernooi, komende week in Duitsland. De ploeg van Alyson Annan heeft niet meer tegen de Zuid-Amerikanen gespeeld sinds de gewonnen kwartfinale van de Olympische Spelen (3-2), bijna twee jaar geleden. Hoe goed is de nummer drie van de wereld nog? Vormen ze een bedreiging voor de wereldtitel? Op die vragen moet op het vierlandentoernooi een antwoord komen.

In het verleden vochten de Oranje Dames en Las Leonas meerdere legendarische, heroïsche gevechten uit. Tijdens deze clashes haalden de Argentijnen vaak allerlei capriolen uit om de Nederlandse speelsters uit hun concentratie te halen. De psychologische oorlogsvoering begon meestal al in de spelerstunnel. Daar maakten de Argentijnen een hoop kabaal, sloegen ze bijvoorbeeld met hun sticks tegen de muur, of keken ze de Oranje Dames diep in hun ogen, bedoeld om ze te intimideren.

Wilde Argentijnen sloegen op de ruiten van de bus
Bondscoach Alyson Annan herinnert zich nog goed dat haar ploeg voorafgaand aan de kwartfinale van de Olympische Spelen tegen Argentinië aan het trainen was toen de bus met het Argentijnse team opeens voorbij reed. Toen de Argentijnse speelsters de Oranje Dames zagen, werden ze helemaal wild en begonnen ze als een gek op de ruiten te slaan.

"Ze probeerden ons te intimideren. Maar het werkte niet meer", vertelt Annan. "Wij dachten op dat moment: dit slaat nergens op. Het is één en al show. Toen ze in de gaten kregen dat we om ze moesten lachen, stopten ze meteen."

Motivatievideo met boodschap van ouders
Een paar uur voor de kwartfinale liet Annan een motivatievideo aan de speelsters van Oranje zien, met een boodschap van hun ouders. Het was al maanden daarvoor opgenomen. Annan koos ervoor de video niet te bewaren tot de finale, maar hem nu al te laten zien, voor de clash met de angstgegner. De tegenstander die zowel op de Hockey World League van 2015 als de Champions Trophy van 2016 te sterk voor Nederland was geweest. Een team dat altijd met veel passie speelt.

Dit keer lieten de Oranje Dames zich niet afbluffen en overleefden ze een bloedstollende fase, waarin ze vanwege gele kaarten voor Eva de Goede, Naomi van As én Margot van Geffen tijdelijk met slechts acht speelsters binnen de lijnen stonden. Nederland won met 3-2.

Hoe goed Argentinië nu is, is voor Nederland nog niet helemaal duidelijk
Na de Olympische Spelen zette Argentinië deels een nieuw team op poten. Elf van de achttien speelsters van de huidige WK-selectie verloren van Nederland in Rio de Janeiro, onder wie Wereldspeelster van het Jaar Delfina Merino (komend seizoen SCHC), María José Granatto (komend seizoen Oranje-Rood) en de 34-jarige Noel Barrionuevo, strafcornerspecialist en topscorer van Argentinië aller tijden.

Hoe goed Argentinië nu is, is voor Nederland nog niet helemaal duidelijk. Tegen Duitsland en Nieuw-Zeeland, de twee andere tegenstanders op het vierlandentoernooi, speelde Nederland de afgelopen twee jaar één of meerdere keren. Tegen Argentinië niet. Op de Hockey World League in Nieuw-Zeeland eind 2017 verloren de Argentijnen na een eerste plaats in de poule verrassend in de kwartfinale van Nieuw-Zeeland (1-2).

Statistisch gezien haalt Argentinië van alle landen, op Nederland na, het hoogst aantal cirkelpenetraties en doelpogingen per wedstrijd. Het zegt iets over de kwaliteiten van de Zuid-Amerikanen, die zich donderdag met een overwinning op Oranje in één klap terug in the picture kunnen spelen, als een van de kanshebbers op de wereldtitel, de prijs die ze in 2010 en 2002 veroverden.

Of de Argentijnen nu wel of niet het achterste van hun tong laten zien: duidelijk is dat het affiche een beter inkijkje in de kansen van Oranje geeft dan het vierlandentoernooi in Breda van vorige week, waar met China, Japan en Spanje vooral zwakkere tegenstanders aantraden.

"Ik ben benieuwd hoe Argentinië speelt en hoe wij tegen ze spelen", zegt Annan. "Als wij ons niveau niet halen, kan iedereen van ons winnen. Wij moeten goed hockeyen om elke tegenstander te kunnen verslaan. Dat geldt dus ook tegen Argentinië, maar ook tegen Spanje, tegen wie we het vorige week moeilijk hadden. Het verschil tussen China en Argentinië is dat Argentinië over het algemeen meer kansen creëert. Maar als wij ons rendement hoog houden, moeten zij heel veel goals maken om van ons te kunnen winnen. Dat geeft vertrouwen. Als wij op ons best zijn, zijn we bijna niet te verslaan."