Dubbelslag voor Sagan in Tour de France

Peter Sagan heeft de tweede rit in de Tour de France op zijn naam geschreven. De wereldkampioen was de 182 kilometer de snelste en neemt door de zege ook de leiderstrui over van Fernando Gaviria, die door een valpartij niet mee kon sprinten. Sonny Colbrelli werd tweede, voor Arnaud Démare.

Net zoals in de eerste etappe was er ook ditmaal een vroege vlucht vertrokken. Ook vandaag kregen drie renners de ruimte van het peloton: Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert), Sylvain Chavanel (Direct Energie) en Michael Gogl (Trek-Segafredo). Bolletjestruidrager Kévin Ledanois probeerde nog de sprong naar voren te maken, maar slaagde niet in zijn opzet.

Na 28 kilometer lag er een klimmetje van de vierde categorie op het parcours. Het drietal wist wie daar als eerst bovenkwam ook de bolletjestrui over nam van Ledanois. Smith wist die sprint bergop te winnen. Gogl vond het wel goed zo en liet zich terugzakken naar het peloton. Een paar kilometer laterzag ook Smith het nutteloze in van zijn aanval en bleef Chavanel als enige over. De 39-jarige Fransman, die zijn achttiende keer aan de start kwam van de Tour en daarmee alleen recordhouder is, zette wel door. Hij kreeg een voorsprong van vier minuten, waarna het peloton onder leiding van Quick-Step Floors de controle behield.

Lange tijd gebeurde er niks in de etappe en was het het wachten op de tussensprint op 48 kilometer van de streep. Chavanel kwam daar logischerwijs als eerste door. Sagan won de sprint voor de tweede, voor Fernando Gaviria en Alexander Kristoff.

Op dat moment moest het peloton het al met een renner minder doen. Tsgabu Grmay van Trek-Segafredo was bij de bevoorradingszone in de wagen gestapt bij zijn ploeg door ziekte. Hij was niet de enigste opgever deze wedstrijd. Ook Luis Leon Sanchez moest de strijd staken. De Spanjaard van Astana kwam ten val en kon zijn weg niet meer vervolgen. Ook Adam Yates, Silvan Dillier en Rudy Molard in aanraking met het asfalt, maar deze renners konden hun weg vervolgen.

Chavanel reed op dat moment nog steeds op kop van de wedstrijd. Hij kwam ook als eerste door bij de bonificatiesprint. Philipe Gilbert werd daar tweede, voor Geraint Thomas. Sky had zich ondertussen aan kop van het peloton gezet om hun kopmannen uit de problemen te houden. Daardoor werd het tempo hoger in het peloton en was het avontuur van Chavanel ten einde.

Het viel niet meer stil in het peloton bij het ingaan van de laatste tien kilometer. Marcel Kittel moest in de laatste tien kilometer afrekenen met pech en zag daardoor zijn kansen in ritwinst in rook opgaan.

Quick-Step Floors nam het met nog drie kilometer van de streep weer over van Sky. Andere ploegen lieten zich ook goed van voren zien en bij het ingaan van de laatste twee kilometer ging het dan ook mis. Bij een bocht naar rechts werd er gevallen, met als belangrijkste slachtoffers Gaviria en Michael Matthews. Ook Dylan Groenewegen zat achter de valpartij en kon wederom niet mee sprinten voor de dagwinst.

Een groep van vijftien renners bleef over om te sprinten voor dagwinst in de tweede etappe. Démare ging als eerste aan, maar werd voorbij gereden door Sagan. De wereldkampioen wist Colbrelli af te houden en boekte zijn eerste succes in deze Tour.

Dubbelslag voor Sagan in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Dubbelslag voor Sagan in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)