UFC 226: zwaargewichten zetten de toon, Saki mist weer scherpte

Daniei Cormier schreef zondagochtend, op het moment dat hij de beste zwaargewicht bij de UFC laat in de eerste ronde knock-out sloeg, geschiedenis. Met deze rake rechterhoek is Cormier de tweede MMA-vechter die tegelijkertijd UFC-titels in twee gewichtsklassen heeft gewonnen.

De kampioen in het lichtzwaargewicht nam het op tegen Stipe Miocic, de kampioen in het zwaargewicht. De langere Miocic heeft vijf van zijn laatste zes gevechten gewonnen door middel van KO en de kleinere, maar zwaardere Cormier, was zwaar underdog bij de wedkantoren.

De opdracht van Cormier leek een simpele, blijf uit de buurt van die lange verwoestende stotencombinaties van Miocic. DC probeerde dat een aantal keer door de clinch aan te gaan met Miocic en juist uit zo'n korte clinch kwam de harde rechterhoek die Miocic zwaar tegen het canvas deed tollen. Na een paar rake klappen op het hoofd van de liggende kampioen besluit de scheidsrechter om een eind aan de partij te maken.

Gökhan Saki vs Khalil Rountree
De NederTurk Saki is na zijn retesuccesvolle kickbokscarrière begonnen aan een nieuwe geweldadige uitdaging, de UFC. Verbazingwekkend genoeg kreeg de voormalige K-1-kampioen zomaar een contract bij de grootste MMA-organisatie ter wereld, zonder enige MMA-ervaring. Waarschijnlijk laat de grote en fanatieke schare Turkse fans van Saki genoeg dollartekens in de ogen van de UFC-eigenaren oplichten.

Na een twijfelachtig debuut mocht Saki toch een tweede keer aantreden, tegen de Amerikaan Khalil Rountree. Een tegenstander waar Saki wel wat mee zou moeten kunnen; Rountree gaat het gevecht het liefst volledig aan met zijn vuisten en laat dat nou net het geliefde spelletje van kickbokser Saki zijn.

Hoe teleurstellend is het dan ook dat Saki nét op dat spelletje wordt ingemaakt. Al vroeg in de eerste ronde wordt Saki recht in zijn gezicht geraakt door een keiharde linkerdirecte die de NederTurk doet duizelen. Rountree maakt het gevecht simpel af, door hard op het hoofd van, de in een machteloze foetushouding liggende, Saki los te gaan. Net niet vernederend, maar wat een teleurstellend optreden van de ooit zo grote kickbokser.

Overige gevechten Main Card
De zwaargewichten Derrek Lewis en Francis Ngannou gingen een slaapverwekkende vertoning aan als, zogenaamd, opwarmertje voor de kampioensstrijd tussen DC en Miocic. Lewis won dit gevecht, waarschijnlijk door simpelweg de minst inactieve vechter te zijn, maar dit was geen reclame voor beide vechters. De jury had net zo goed geen uitslag kunnen geven, want dit was zonder twijfel het slechtse gevecht ooit bij de zwaargewichten.

Mike Perry probeerde weer wat glans op zijn carrière te zetten na twee kansloze verliespartijen en Paul Felder leek de prima tegenstander daarvoor. Overtuigend was het weer niet, maar twee van de drie juryleden gaven Perry het voordeel van de twijfel tegen een vechter, die al in de eerste ronde zijn arm brak.

Voormalig lichtgewichtkampioen Anthony Pettis lijkt het, na de introductie van dopingwaakhond USADA, erg lastig te hebben bij de UFC. Afwisselende winst- en verliespartijen laten de ooit zo gevaarlijke kampioen afzakken op de ranglijst. Zijn indrukwekkende overwinning tegen de altijd stugge Michael Chiesa laat zien dat Pettis het toch niet helemaal verleerd is en een mooie armklem luidde het einde van zijn partij in.

Volledige uitslag UFC 226
Daniel Cormier verslaat Stipe Miocic door KO (stoten, ronde 1)
Derrick Lewis verslaat Francis Ngannou na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Mike Perry verslaat Paul Felder na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Anthony Pettis verslaat Michael Chiesa na opgave (armklem, ronde 2)
Khalil Rountree verslaat Gokhan Saki door KO (stoten, ronde 1)
Paulo Costa verslaat Uriah Hall door KO (stoten, ronde 2)
Raphael Assuncao verslaat Rob Font na jurybesluit (30-27 x3)
Drakkar Klose verslaat Lando Vannata na jurybesluit (30-27 x3)
Curtis Millender verslaat Max Griffin na jurybesluit (29-28 x3)
Dan Hooker verslaat Gilbert Burns door KO (stoten, ronde 1)
Emily Whitmire verslaat Jamie Moyle na jurybesluit (29-28 x3)