Feyenoord start met terugkopen aandelen Vrienden van Feyenoord

Feyenoord heeft een deel van de aandelen die in handen zijn van de Vrienden van Feyenoord (VvF) teruggekocht. De groep investeerders gaf de club tussen 2010 en 2012 een kapitaalinjectie om weer financieel gezond te kunnen worden.

De Vrienden van Feyenoord heeft tussen 2010 en 2012 een kapitaalinjectie van in totaal 32,5 miljoen euro in de club Feyenoord gestoken. De Rotterdammers kregen daardoor nieuw toekomstperspectief. In ruil voor hun kapitaal kregen de Vrienden 49,9 procent van de aandelen in handen. Destijds werd afgesproken dat de club deze in fases zou terug kopen wanneer de financiële situatie van de club dit zou toelaten. Er werd toen ook al overeengekomen dat de Vrienden uiteindelijk hun inleg terug zouden krijgen.

Voor 3,5 miljoen euro is nu meer dan tien proces van de aandelen weer terugggekocht. Bij de inkoop van de aandelen is tevens overeengekomen dat het bij de start afgesproken dividendpercentage van de VvF wordt gehalveerd, van vier naar twee procent. De club uit Rotterdam-Zuid gaat dus ook veel minder dividend betalen aan de Vrienden van Feyenoord. 

"De Vrienden hebben daar recht op nu Feyenoord weer kerngezond is", gaf directeur Jan de Jong in januari al aan bij de nieuwjaarsreceptie. "Al was het maar omdat het échte vrienden zijn gebleken. Zij waren er toen we het 't hardst nodig hadden."

Wanneer Feyenoord een volgend pakket aandelen terug zal kopen van de VvF en is afhankelijk van de financiële resultaten van de club. Verdere terugkoop wordt in de toekomst namelijk gefinancierd uit: spelersverkopen en extra inkomsten die de club ontvangt bij het bereiken van de groepsfase van de Europa League of de Champions League. Het valt dus niet precies aan te geven over hoeveel jaar alle aandelen van de VvF weer zullen zijn terug gekocht door Feyenoord.