Inentingen kind weigeren = honderden dollars mislopen

De Australische minister Dan Tehan van Sociale Zaken heeft een uitstekende stap gezet in de strijd tegen anti-vaxxers, mensen die om principiële redenen tegen vaccinaties zijn en daarmee de gezondheid van hun eigen kinderen en die van anderen ernstig in gevaar brengen.

In 2016 werd al een beleid ingevoerd waardoor ouders die hun kinderen - zonder geldige medische reden - niet lieten inenten per jaar dik vierhonderd euro aan belastingteruggave mislopen, terwijl ook de kinderopvang voor dergelijke ouders niet meer betaald wordt.

Nu is er een nieuwe maatregel aangekondigd: een stevige korting op de kinderbijslag, omgerekend bijna 450 euro per jaar per kind, tot de kinderen wél een spuitje hebben gehad tegen ziektes als mazelen. "Zulke ouders spelen met de gezondheid van hun kinderen", aldus de minister.

Het percentage ouders met 'bewuste bezwaren' tegen inenting steeg van 0,23 procent in 1999 naar 1,77 procent in 2014, een zorgwekkende stijging. Ook in Europa weigeren steeds meer mensen om hun kinderen in te laten enten, waardoor ziektes als mazelen weer de kop opsteken.

In Australië is inmiddels 93,2 procent van de kinderen ingeënt, een vermoedelijk door de financiële maatregelen geholpen stijging van 0,6 procentpunt in de afgelopen twee jaar. Een percentage van 95 procent is nodig voor groepsimmuniteit, waarmee ziektes de kop ingedrukt kunnen worden.