België verbiedt gebruik van 'killer robots'

In België is door de Kamercommissie Landsverdediging een resolutie aangenomen die het België verbiedt niet alleen ooit autonome wapensystemen te gebruiken, maar de Belgische wapenindustrie mag deze wapensystemen tevens nooit gaan produceren. De Belgen zijn het eerste land ter wereld dat met zo'n verbod komt. Er mag wel onderzoek gedaan worden naar deze 'killer robots'.

In onder meer Zuid-Korea wordt al gewerkt aan deze killer robots. Wereldwijd pleitten vijftig hoogleraren eerder al voor een boycot van de Koreaanse universiteit die het onderzoek uitvoert.

Het Verenigd Koninkrijk kent nog geen verbod, maar die heeft wel verklaard dat deze systemen altijd zullen worden bediend door mensen, en dat deze ook de belangrijkste beslissingen zullen blijven nemen.

Of het verbod te handhaven blijft in oorlogstijd valt nog te bezien. Autonome systemen zullen in de regel vele malen snellere reflexen en een hogere mate van precisie kennen. De grote nadelen van autonome 'killer robots' zie je in de clip hieronder.