Senaatscommissie VS bevestigt inmenging Rusland in voordeel Trump

Na 16 maanden onderzoek heeft de Senate Intelligence Committee dinsdag een onderzoeksrapport gepubliceerd. Hierin is te lezen dat ze de conclusies van de FBI, CIA en NSA ondersteunen waarvan de voorgaande en huidige hoofden eerder al onder ede hadden verklaard dat volgens hen Rusland een uitgebreide campagne had opgezet waarmee Trump geholpen werd en Clinton benadeeld.

In een gezamelijk statement met vice-voorzitter Warner (D-VA) liet voorzitter Burr (R-NC) weten dat het onderzoek door zal gaan en dat er weldra opvolging zal komen door extra stukken te publiceren om duidelijkheid te geven aan het Amerikaanse volk.

In ditzelfde statement zei Senator Warner: "De Russische inmenging was uitgebreid, sluw en bevolen door Putin zelf met als doel Donald Trump te helpen en Hillary Clinton te benadelen."

Aan de andere kant van Capitol Hill is er enige onenigheid over deze bipartisan conclusie. Zo liet de Afgevaardigde Mike Conaway (R-TX) al eerder weten in maart van dit jaar: "Het komt er op neer dat de Russen zich actief hebben gemengd in onze verkiezing in 2016 en we denken dat ze dit in de toekomst weer zullen doen. We zijn het echter niet eens met het verhaal dat ze Trump hielpen." Opstappend partijgenoot Trey Gowdy (R-SC) was het hier niet mee eens en zei dat het "gebaseerd op het bewijs duidelijk was" dat Putin wilde dat Clinton zou verliezen in november.