Engeland rekent tegen Colombia af met penaltytrauma

In een hard duel zonder veel uitgespeelde mogelijkheden heeft Engeland pas na strafschoppen gewonnen van Colombia.

De Engelsen kennen een dramatische historie qua penaltyseries, maar de huidige ploeg repte in de media dagenlang over de vele trainingsuren die ze hebben gestoken in standaardsituaties en strafschoppen. Meerdere spelers gaven aan graag van elf meter aan te willen leggen en die kans kregen ze nadat Engeland in de blessuretijd een vrijwel zekere overwinning uit handen gaf. Colombia maakte geen enkel moment aanspraak op de zege, maar kwam toch tot een verlenging dankzij een late treffer van Yerry Mina.

Vooraf werd vooral reikhalzend uitgekeken naar de duels tussen Davinson Sanchez en Harry Kane. De teamgenoten van Tottenham Hotspur vielen allebei tot nu toe uiterst positief op voor hun landen. Oud-Ajacied Sanchez is een rots in de branding voor de Colombiaanse verdediging en Engeland mocht tijdens dit WK al vijf keer juichen dankzij treffers van Kane.

Ook werd er veel gespeculeerd over het al dan niet meespelen van James Rodriguez. De aan Bayern München verhuurde speler van Real Madrid is het creatieve brein van de Zuid-Amerikanen, maar hij kampte voor aanvang van het WK al met wat pijntjes en die zijn de afgelopen duels niet minder geworden. Integendeel. Hij bleek zo geblesseerd dat hij tegen Engeland niet eens op de bank kon plaatsnemen. Dat gemis liet zich merken. Het in eerdere wedstrijden sprankelend voetballende Colombia kwam nu gogme tekort om het de Engelsen voetballend echt moeilijk te maken.

Met strijd en veel overtredingen hield de ploeg van José Pekerman de licht favoriete Engelsen toch lang bij. Kane & Co kwamen geen moment in hun ritme en ergerden zich duidelijk aan de vele tikjes die ze bij bijna elke actie moesten verwerken. Scheidsrechter Mark Geiger en VAR Danny Makkelie hadden er de handen vol aan. De Nederlander moest meerdere keren beelden analyseren en roerde zich vijf minuten voor rust nadrukkelijk. Grote kansen hadden beide ploegen nog niet gehad, maar bij een opstootje dachten Engeland aan een rode kaart voor Barrios, die er na een vermeende kopstoot met geel vanaf kwam.

Dat moment, en het Colombiaanse volkslied dat werd meegebruld door zeker driekwart van de tribunes, waren de spaarzame hoogtepunten van de harde eerste helft. Na rust werd het spel niet vriendelijker met meerdere opstootjes. Acht minuten na rust leverde dat de Engelsen een strafschop op. Harry Kane werd naar de grond getrokken door Carlos Sanchez en na vijf minuten vol wanhopige Colombiaanse protesten mocht hij uiteindelijk zelf aanleggen voor alweer zijn zesde treffer van het toernooi. Keeper David Ospina dook naar de hoek die de topschutter twee keer koos tegen Panama, maar nu schoot Kane hard door het midden: 1-0.

Colombia bracht vrijwel direct een extra aanvaller binnen de lijnen, maar ook Carlos Bacca kon het verschil niet maken. De Zuid-Amerikanen probeerden het met man en macht, maar zonder James Rodriguez kwam men er voetballend niet uit. Slechts één schietkans voor Cuadrado kreeg de ploeg, maar verder leek Engeland moeiteloos stand te houden. De rechtsback kreeg een kansje na een fout van Kyle Walker, maar schoot de bal huizenhoog over.

Via een corner lukte het de steeds wanhopiger aanvallende Colombianen in extremis opeens wel. In de derde minuut van de blessuretijd scoorde Yerry Mina met een krachtige kopbal. Het was voor de verdediger van Barcelona alweer de derde goal in drie wedstrijden. Dat was eigenlijk de enige echte kans voor Colombia, wat een verlenging niet verdiende maar wel kreeg.

Vervolgens ontspon zich een spannende verlenging waarin beide ploegen het initiatief niet konden grijpen. Engeland was aangeslagen door de goal en Colombia had zo veel krachten verspeeld dat het niet tot goede aanvallen kwam. Zo kabbelde het duel richting het einde en kreeg Engeland kans om de vol zelfvertrouwen uitgesproken penaltyverwachtingen waar te maken. Even leek het toch weer mis te gaan toen Henderson zijn strafschop gestopt zag, maar Uribe raakte de lat en Pickford stopte de vijfde strafschop van Bacca. Zodoende resteert Colombia een trieste thuisreis en maakt Engeland nog steeds kans op de wereldtitel. In de kwartfinale treft het Zweden.