Rutte corrigeert Trump over handel

Premier Rutte was gisteren in het Witte Huis op bezoek bij president Trump om te spreken over handel, de NAVO en andere zaken. Het is gebruikelijk dat vooraf een persmomentje plaatsvindt. Wat minder gebruikelijk is, is dat daarbij één van de partijen de ander openlijk en duidelijk tegenspreekt.

In steeds hoger oplopende spanningen heeft Trump op een aantal goederen, waaronder staal, importtarieven geheven. De EU heeft hierop gereageerd met eigen tarieven op politiek strategische producten zoals sinaasappelsap, jeans, Bourbon en Harley Davidson motoren. Dit werd opgevolgd door een dreigement van Trump om onder andere heffingen op auto's vanuit de EU te verhogen waarop de EU dreigde om op 300 miljard dollar aan producten heffingen in te stellen.

Het was in deze context dat Trump opmerkte dat er een hoop goede dingen staan te gebeuren tussen de VS en de EU op het gebied van handel en dat hij het positief zou vinden als er tot afspraken gekomen wordt. Hierna voegde hij daar vreemd genoeg aan toe dat het ook positief zou zijn als er geen afspraken gemaakt zouden worden.

Rutte was het hier duidelijk niet mee eens en exclameerde met een grijns op zijn gezicht: "Nee! Dat is niet positief. We moeten eruit zien te komen."

De persconferentie is hier terug te zien:

Het incident is niet onopgemerkt gebleven in Amerikaanse media. Zo deden onder andere The Hill, Washington Post en Huffington Post verslag van het voorval.