WK-kwalificatiewedstrijd ontspoort volledig, basketballers worden vechters

Rinus Michels vertelde ons ooit dat voetbal gelijk staat aan oorlog, maar in het basketbal kan men er ook wat van. In Bocaue op de Filipijnen nam het thuisland het op tegen Australië, het laatste groepsduel in de eerste ronde van de Aziatische kwalificatie voor het WK van volgend jaar.

De inzet was de eerste plek in de groep, hoewel beide landen al zeker waren van een plekje in de volgende ronde. Australië was hard op weg naar de winst, maar met ruim vier minuten te spelen in het derde kwart ging het helemaal fout.

Daniel Kickert (AUS) en Roger Pogoy (PHI) kwamen in botsing, wat een kettingreactie van geweld ontketende. De jonge Thon Maker van de Milwaukee Bucks trakteerde een Filipino op een vliegende trap, een groep Filipinijnse spelers bewerkte de op de grond liggende Chris Goulding.

Nadat de rust in het met twintigduizend uitzinnige fans gevulde stadion - relatief - was gaan liggen deelde de scheidsrechter de straffen uit: negen Filipijnse spelers werden naar de kleedkamers gestuurd, net als vier Australiërs.

Het gevolg was dat er nog maar drie Filipijnse spelers over waren om te spelen. Het duurde niet lang voor die er klaar mee waren: twee van de spelers gooiden er wat overtredingen uit, waardoor ook zij weg werden gestuurd. Met nog één Filipijnse speler op het veld werd de boel gestaakt: Australië won met 53-89.

Basketbal wordt MMA (Bron: YouTube)