BraziliŽ - Mexico: struikelen Neymar en co?

Waar Uruguay - Frankrijk de eerste kwartfinale in de linkerhelft van het schema is, komen we op maandag te weten welke andere kwartfinale erbij komt. Om 16.00 uur trappen we in Samara af voor Brazilië - Mexico en om 20. 00 uur nemen België en Japan het tegen elkaar op in Rostov. We worden vandaag verwend met namen als Neymar, Coutinho, De Bruyne, Hazard en Lukaku. Kan de spanning van zaterdag en zondag overtroffen worden of zullen we teleurgesteld worden? De televisieuitzendingen zullen starten rond de klok van half vier bij de NOS en bij Sporza.

Brazilië
Brazilië werd vooraf getipt als een van de grote favorieten. Het elftal zit gegoten in een defensief sterke organisatie. De door topclubs begeerde Alisson staat in het doel, met Thiago Silva en Miranda die een ijzersterk centraal duo vormen. Op de rechtsbackpositie is het behelpen door blessures van Alves en Danilo, terwijl Marcelo’s absentie opgevangen zal worden door de eveneens briljante Filipe Luis. Op het middenveld staan werkpaarden Casemiro en Paulinho die de aanvallende werken van Coutinho, Willian, Jesus en Neymar compenseren.

Tot nu toe blinkt vooral de defensieve organisatie van Brazilië uit. De aanvallende sambashow die er de afgelopen twee jaar is geweest onder Tite, is vooralsnog in geen velden of wegen te bekennen. Er is een abominabel veldspel, maar dankzij bevliegingen van met name Coutinho staat Brazilië als groepswinnaar in de achtste finales. Achterin werd nauwelijks iets weggegeven. Serieuze kansen werden nauwelijks weggegeven. De enige, zij het discutabele tegengoal kwam van Zwitserland, waarbij Zuber Miranda in de rug duwde. Wanneer de aanvalsmachine van Brazilië eindelijk op gang komt, lijkt Brazilië een niet te stoppen elftal.

Alisson; Fágner, Silva, Miranda, Filipe; Paulinho, Casemiro, Coutinho; Willian, Gabriel Jesus, Neymar

Mexico
Mexico startte het WK met een superstunt tegen Duitsland, maar moest op de laatste speeldag toch nog billenknijpen voor een wonder van Duitsland. Zover kwam het niet, dus staat de vooraf nog hevig bekritiseerde bondscoach Juan Carlos Osorio met zijn elftal in de achtste finales. In de wedstrijden op weg naar het WK werd de bondscoach nog vrolijk uitgefloten door zijn eigen fans. Het is bijvoorbeeld iedere keer een mysterie welke wijzigingen hij dit keer aanbrengt in zijn elftal. Het wantrouwen zat heel diep. Je kunt echter niet zeggen dat de beste man zijn best niet doet. Een verhaal gaat dat Osorio groot fan was van het Liverpool van Houllier. Om zijn werkwijze te bestuderen nam hij vrolijk intrek in een flatappartement dat uitkeek op Melwood. Zo kon hij een aantal jaren gezellig bekijken hoe Gerard Houllier zijn ideeën in de praktijk bracht.

Terug naar Mexico zelf. Luzhniki was het toneel voor een wonderbaarlijke 0-1 zege op Duitsland. Duitsland viel met man en macht de zestien van Mexico aan, maar vergat achterin met verstand te verdedigen. De sluizen stonden volledig open voor met name Hirving Lozano aan de zijde van Joshua Kimmich. Hij strafte het af met een uitgekiende treffer in de korte hoek. Het was verdedigen, counteren, verdedigen. Dat was net iets anders tegen Zuid-Korea. Totdat de penalty gegeven werd, zat de wedstrijd op slot. Nadat ze halverwege de tweede helft op 0-2 kwamen, gingen ze opeens raar doen en werd het uiteindelijk nog 1-2. Door de zege van Duitsland op Zweden moesten ze tot op de laatste dag duimen. Zuid-Korea was uiteindelijk de redder in nood omdat Mexico zelf het niet kon bolwerken met een 0-3 nederlaag. Vertaal het naar 1,5 wedstrijd goed en 1,5 wedstrijd kut. Zit het dit keer weer aan de goede kant voor Mexico?

Ochoa, Salcedo, Ayala, Marquez, Gallardo, Herrera, Guardado, Layun, Vela, Lozano, Hernandez