Man schiet 'door kogelwerende magie beschermde' vriend dood

Kogelwerende magie, in Nigeria bestaat het: Odeshi. Dat is althans de bedoeling, maar ene Chinaka kwam er onlangs achter dat het wellicht toch niet zo kogelwerend is als men denkt. Nou ja, hij kwam daar zelf niet achter, want hij is nu dood.

Chinaka had een lokale traditionele dokter gevraagd om het Odeshi-ritueel voor hem uit te voeren. Groepen mensen in die omgeving geloven dat je daarna onschendbaar bent voor metalen voorwerpen die gewone mensen kunnen doden, zoals bijvoorbeeld kogels.

Het wordt onder meer gebruikt in de bijna-burgeroorlog in het zuiden van Kameroen door tegenstanders van regeringssoldaten. Die weten zoals iedereen natuurlijk dat je de Odeshi-bescherming met de kleur rood op kunt heffen, dus hebben ze een rood strikje om hun wapens gebonden.

Enfin, terug naar Chinaka. Die wilde wel eens testen of het werkte en vroeg een vriend van hem om een vuurwapen op hem af te vuren. Zo gezegd, zo gedaan, en nu is Chinaka dood. De vriend werd opgepakt toen hij Chinaka's lichaam bij het ziekenhuis wilde dumpen om er vervolgens vandoor te gaan.