Beieren zet 500 extra grenswachten per direct in

CSU-leider Horst Seehofer zegt geen alternatief te zien voor het sluiten van de Duitse grenzen voor illegale immigranten die in andere lidstaten voet op EU-bodem zetten.

Angela Merkel is tegen een dergelijk verhardende maatregel als grenzen dicht. Seehofer heeft eerder laten weten desnoods de Duitse regering te laten struikelen over de problemen die Merkel met haar huidige asielbeleid veroorzaakt.

Merkel liet weten dat zij een document heeft opgesteld met een scherper asielbeleid. Volgens Merkel hebben 14 lidstaten toegezegd daarover in bespreking te gaan. Hongarije, Tsjechië en Polen zeggen echter dat ze niets hebben toegezegd.

Update 00.00 uur
Horst Seehofer heeft zijn ontslag aangeboden. De CSU heeft dit ontslag nog niet geaccepteerd en probeert Seehofer zijn ontslagwens uit zijn hoofd te praten. Tevens volgt er nu een stemming binnen de CSU. Ontslag door Merkel betekent in ieder geval het einde van regeringsdeelname door het CSU, wat ook het einde van de huidige regering betekent.

Volgens het Algemeen Dagblad is de hete adem van Alternative für Deutschland (AfD) de oorzaak van het opspelen van de CSU rondt de illegale immigranten kwestie. Er zijn dit najaar regioverkiezingen en de CSU zou stemmenverlies aan AfD vrezen.

Update 03.00 uur
De Duitse deelstaat Beieren, waar drie jaar geleden nog honderdduizenden illegale immigranten ongehinderd naar binnen liepen, heeft ondertussen 500 extra grenswachten gerekruteerd die per direct aan de gang gaan.

Merkel herhaalde dat zij vasthoudt aan de Europese aanpak van het illegale immigranten probleem. Daarmee veegt zij de geëiste eenzijdige Duitse aanpak om de Duitse grenzen te sluiten van tafel. Seehofer was woedend over het feit dat Merkel hem naar Berlijn had laten komen zonder ook maar iets toe te geven. Dat Merkel eerder in een tv-interview de samenwerking met de CSU als een 'succesverhaal' prees maakte die woede niet minder.

In Beieren heeft het groeiende AfD ondertussen de status 'partij van het Beierse volk', een titel die de CSU graag weer terug wil. Als Seehofer de grensmaatregelen er niet door krijgt volgt er in oktober een electorale afstraffing en wordt de AfD de grote winnaar van die verkiezingen. Het grootste deel van Seehofers achterban zou dezelfde afkeer hebben van Merkel haar humanitaire uitzonderingsbeleid.

Ook de AfD hield dit weekend een bijeenkomst. Daar weerklonken oproepen voor een 'Fort Europa' als oplossing tegen de illegale immigrantenstroom. Een woordvoerder van AfD verklaarde dat de regering Merkel zeker zal vallen en dat haar prestaties niet meer zijn dan 'gebakken lucht'. Ongeveer 5000 mensen hebben zaterdagmiddag door middel van demonstreren laten weten het niet eens te zijn met de plannen van de AfD.