Luchtmacht helpt bij blussen grote afvalbrand

Een 'blushelikopter' van de Koninklijke Luchtmacht helpt sinds vanochtend bij de bestrijding van een grote afvalbrand in Hengelo (Overijssel). De brandweer Twente riep de hulp in van Defensie omdat de vuurzee te groot is en moeilijk bereikbaar.

Een Chinook transporthelikopter met daaronder een zogeheten bambi bucket stort per vlucht 10.000 liter water op de vuurzee. De bambi bucket is een verstevigde waterzak die aan een kabel onder de helikopter hangt. Na het opstijgen klapt de ‘zak’ open als een omgekeerde paraplu. De bucket kan overal worden gevuld zolang het water minimaal 2 meter diep is. Een vernevelaar, een soort douchekop onder de zak, maakt het mogelijk een groter gebied te besproeien. Bij de bestrijding van deze brand halen de vliegers water uit het Rutbekerveld, een groot meer in de buurt van Enschede.

Dagen nablussen
De brandende afvalberg zorgt voor een enorme rookontwikkeling. Door het blussen wordt dat minder, maar de brandweer raadt omwonenden aan om ramen en deuren te sluiten. Hoewel de inzet van de Chinook zoden aan de dijk zet, is de brandweer vermoedelijk dagen bezig met nablussen.

De heli's van het DHC staan tot en met oktober stand-by om bij de bestrijding van (natuur)branden te ondersteunen. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is coördinator voor het helikopterblussen. Zowel de Cougar als de Chinook transporthelikopters zijn de afgelopen 15 jaar effectief ingezet bij brandbestrijding. Bijvoorbeeld bij de cacaobrand in Zaandam (2003) en bij natuurbranden in Bergen aan Zee, Heeze en Oisterwijk (2010).

aanvulling 19:57 
Video's toegevoegd.

Chinook blust afvalbrand met behulp van bambi bucket (Foto: Defensie)
Chinook blust afvalbrand met behulp van bambi bucket (Foto: Defensie)

Uitzicht vanuit Chinook met eronder de bluszak (Foto: Defensie)
Uitzicht vanuit Chinook met eronder de bluszak (Foto: Defensie)

Bambi bucket (Foto: Defensie)
Bambi bucket (Foto: Defensie)