Einde aan Turkse trouwpolonaises op snelweg: 'Zet maar een emmer op je hoofd'

Turkse trouwstoeten, niet iedereen wordt er even vrolijk van. Zeker niet als dat op de snelweg gebeurt en men midden op de weg stopt, gaat dansen, toeteren, met alarmlichten knipperen en heen en weer rijden. Dat is immers levensgevaarlijk en met een beetje pech kan men linea recta door naar de begrafenisstoet.

Vooral in België komt het regelmatig voor, maar politierechter Peter D'Hondt lijkt er een einde aan te maken. Hij heeft achttien deelnemers aan zo'n 'snelwegfeest' straffen opgelegd van 2000 tot 4000 euro, inclusief een rijverbod van drie tot vijf jaar. Tevens zijn verdachten drie in beslag genomen auto's, waaronder een Porsche Cayenne, definitief kwijt.

"Het is afgelopen met die trouwstoeten", was D'Hondt duidelijk op de rechtszaak, waar geen van de verdachten bij aanwezig was. "U hindert het verkeer en lokt agressie uit bij andere bestuurders", sprak hij eerder tijdens de behandeling van de zaak al. "Het is traditie bij ons, in Turkije!", was het weerwoord van een van de verdachten, die even vergeten leek te zijn dat hij in België was.

Daar herinnerde D'Hondt hem fijntjes aan: "Ja, maar hier is dat niet zo", klonk het duidelijk. "Deze karavaans maken geen onderdeel uit van onze samenleving. Zet lekker een lege emmer op je hoofd als je wilt feesten, maar laat de openbare weg gewoon voor wat het is", gaf de rechter zelfs nog als vriendelijke tip mee.

D'Hondt leek zelfs nog het beste met de verdachten voor te hebben ook: "Als jullie dan omkeren en op de snelweg gaan dansen, is het hek van de dam. Het zorgt voor verzuring en je hebt er gelijk een heel pak racisten bij. Voor de duidelijkheid: dit is niet voor herhaling vatbaar. In elk geval in deze regio is het gedaan met dergelijke trouwstoeten."