Uruguay - Portugal: de Cristiano Ronaldo Show?

Na Frankrijk - Argentinië gaan we om 20.00 uur (NL) vanuit Sochi kijken naar de tweede achtste finale van het WK voetbal: Uruguay tegen Portugal. Dat zou zomaar weer de Grote Cristiano Ronaldo Show kunnen worden, zoals met zijn hattrick tegen Spanje. Of hij nou goed speelt of juist niet, alle aandacht zal - in elk geval voor een heel groot deel - toch naar hem gaan.

De regerend Europees kampioen en de Zuid-Amerikaans kampioen van 2011 stonden nooit eerder tegenover elkaar op een WK. Sterker nog, ook buiten WK's is het vrij zeldzaam: de laatste keer was op de Brazil Independence Cup...in 1972, toen het in Rio de Janeiro bij 1-1 bleef.

Uruguay was in de groepsfase wat zuinigjes, maar wandelde er verder keurig door. Egypte en Saoedi-Arabië werden met een magere 1-0 aan de kant gezet, de Russen moesten er met 3-0 aan geloven. Portugal begon met een door Ronaldo's hattrick gered punt tegen Spanje (3-3), waarna Marokko met 1-0 geklopt werd. Iran kwam in de slotwedstrijd in de blessuretijd gelijk, maar het bleef bij 1-1.

Cristiano Ronaldo mag weer eens een record bij gaan schrijven, hoewel hij die wel moet delen. Het wordt zijn 38e wedstrijd op een WK of EK, waarmee hij op gelijke hoogte komt met Bastian Schweinsteiger. De Uruguayanen zullen in elk geval flink van zich af gaan bijten om te voorkomen dat Ronaldo op nummer 39 komt.

Ook hier: wat gaat het worden? Jaagt CR7 er nog wat fraais in? Sneuvelen de Portugezen al in de eerste knock-outronde? Wie staat er op het menu van Luis Suarez?