Champions League en Europa League zijn begonnen

Het WK voetbal is in volle gang, maar deze week gaat ook het Europese clubvoetbal alweer van start: de Champions League en Europa League zijn dinsdagavond begonnen met de eerste kwalificatiewedstrijden, donderdag gaat het verder.

In de Champions League gaat halverwege juli de eerste kwalificatieronde officieel van start, maar dinsdagavond begon eerst de voorronde. Vier teams strijden daarin om één plek in de eerste kwalificatieronde, de overige drie teams stromen in de tweede kwalificatieronde van de Europa League in.

FC Drita zorgde in die voorronde voor een stukje geschiedenis: de ploeg won in Gibraltar na verlenging met 2-0 van FC Santa Coloma uit Andorra, waarmee Drita de eerste Kosovaarse club ooit werd met een zege in een Europese competitie. 

De Lincoln Red Imps, de grote ploeg uit Gibraltar, wonnen voor eigen publiek met 2-0 van La Fiorita, de landskampioen van San Marino. Vrijdag spelen Drita en de Red Imps aan de voet van de rots van Gibraltar tegen elkaar.

Bijna honderd clubs beginnen halverwege juli aan de eerste kwalificatieronde van de Europa League, maar ook daar worden eerst voorrondeduels gespeeld. Zeven ontmoetingen, met allemaal een uit- en thuiswedstrijd. 

Gzira United uit Malta, na 1973/74 weer terug in Europa, won in Andorra met 0-2 van Sant Juliá. Donderdag worden de zes andere heenwedstrijden gespeeld, waarin we kunnen genieten van het neusje van de zalm uit onder meer San Marino, Wales en de Faeröereilanden.