Parijs en Madrid willen vluchtelingencentra EU

Frankrijk en Spanje willen dat er in de EU gesloten vluchtelingencentra komen. De migranten in die centra moeten zo snel mogelijk te horen krijgen of hun asielaanvraag al dan niet wordt gehonoreerd.

De Franse president Emmanuel Macron presenteerde het plan zaterdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Spaanse regeringsleider Pedro Sánchez. Zij ontmoetten elkaar in Parijs.

Macron en Sánchez vinden dat de gesloten centra moeten worden gefinancierd met Europees geld. Macron vindt dat er financiële sancties moeten komen tegen EU-landen die geen migranten willen opvangen van wie de asielaanvraag is ingewilligd. "Het kan niet zo zijn dat landen veel profijt hebben van de solidariteit van de EU en dan heel duidelijk hun nationale egoïsme uiten als het om migrantenkwesties gaat", zei de Franse president.

Zestien leiders van EU-landen komen zondag in Brussel bijeen om oplossingen te vinden voor de migratieproblemen in Europa. Bij het topoverleg op initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook premier Mark Rutte aanwezig.

Parijs en Madrid willen vluchtelingencentra EU
Parijs en Madrid willen vluchtelingencentra EU (Foto: ANP)