Kosovaarse Zwitsers nekken ServiŽ in beladen WK-duel

Zwitserland heeft op het WK voetbal in Rusland een flinke stap gezet naar de achtste finales. In Kaliningrad werd na een spannend duel afgerekend met Servië en dat was vooral te danken aan uitgerekend de Kosovaarse Zwitsers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri.

Het was nogal een beladen duel, vooral vanwege het hele gedoe tussen Servië en Kosovo. Met name Shaqiri zette de boel vooraf flink op scherp, onder meer door met een Kosovaarse vlag op zijn schoen te spelen, waar veel Serviërs dan weer gelijk helemaal door van het padje raken.

Toch begon het allemaal nog prima voor Servië: Dusan Tadic zette prima voor en Aleksandar Mitrovic knikte al na zes minuten de 1-0 binnen. Zwitserland had even nodig om te herstellen, maar begon vervolgens kansen te creeëren, overigens nog wel zonder succes.

Nemanja Matic scoorde kort voor rust dan ineens bijna de 2-0, waarna Tadic zijn schot net over de kruising zag vliegen. Kort na de rust was het Xhaka die van afstand loeihard de 1-1 binnen wist te trappen en daarmee ontstond een lekkere partij om de winst.

Shaqiri tekende al snel bijna voor de 2-1, maar zijn heerlijke schot spatte op de kruising uiteen. De Duitse scheidsrechter Felix Brych haalde zich vervolgens de woede van heel Servië op de hals: Mitrovic werd door twee Zwitsers naar de grond gejudood, maar Brych weigerde de penalty te geven.

Mitrovic zelf miste vervolgens een kans op de tweede Servische goal en lang leek het een gelijkspel te worden. Shaqiri besloot echter anders: hij zette de counter op en rondde deze met een prima schuiver af, 2-1 voor Zwitserland.

De Zwitsers staan nu op vier punten, net als Brazilië. Servië staat op drie stuks, Costa Rica is met nul punten al uitgeschakeld. Als Zwitserland van Costa Rica wint is een plek in de achtste finales zeker, Servië en Brazilië vechten normaal gesproken om het tweede plekje.