Raceauto's besturen met hersenen

Gisteren bestuurden Nederlanders voor het eerst ter wereld een racewagen op afstand met de kracht van hersenactiviteit. Tijdens de Vodafone Formula Brain competitie probeerden finalisten de snelste tijd neer te zetten op het Midland Circuit in Lelystad.

In de regionale voorrondes die de afgelopen maand zijn gehouden konden mensen zich kwalificeren voor de finale. Dit deden zij door een tijd neer te zetten in een virtuele simulatie. Deze winnaars namen het woensdag tegen elkaar op in de landelijke finale met een echte racewagen die bestuurt werden door middel van hun eigen hersenkracht. De winnaar met de snelste tijd is Daan Berkhof geworden.

Hoe het werkt? De hersenactiviteit van de coureur werd gemeten door een speciale helm. Deze helm neemt hersenactiviteit waar. De kleine elektrische prikkels zijn beïnvloedbaar door sterk te focussen of juist een neutrale breinstatus te bereiken. Hoe sterker de focus van de coureur, hoe harder de auto gaat. Anderzijds geldt hoe neutraler de mentale status, hoe langzamer. Daarnaast is de raceauto uitgerust met een camera die beelden terugstuurt naar de coureur. Die ziet deze beelden real-time, waardoor hij zich daadwerkelijk achter het stuur waant.

Louise Meijer, Directeur Brand & Communications bij VodafoneZiggo zegt: "Waar het hier om gaat is het op afstand besturen van iets, zonder ledematen of voice control. Deze techniek kan voor veel mensen relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een dwarslaesie voor wie dit veiligheid, communicatie of meer vrijheid kan betekenen. Of de entertainmentsector waar het besturen van computerspellen met hersenactiviteit zorgt voor een compleet nieuwe ervaring."

Formula Brain (Foto: Vodafone)

Formula Brain (Foto: Vodafone)