'Afrikaanse wereldkampioen voetbal is kwestie van tijd'

De bondscoach van het Senegalese voetbalelftal, Aliou Cissé, ziet de toekomst van het Afrikaanse voetbal rooskleurig in. Sterker nog, volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voor er een Afrikaanse wereldkampioen te vieren valt.

Cissé was aanvoerder van de legendarische Senegalese ploeg van 2002, die het toernooi begonnen met 1-0 winst op regerend wereldkampioen Frankrijk, om vervolgens de kwartfinales te bereiken. "Dat team bezorgde het land enorm veel vreugde en de huidige ploeg gaat dat ook doen", zei Cissé stellig. "Ik heb heel veel vertrouwen in dit team."

De oud-voetballer ziet wel dat de verschillen groot zijn met zestien jaar geleden. "Er is veel veranderd, Afrika kwam toen eigenlijk pas net kijken op het WK. Sindsdien hebben we getoond dat er goede resultaten behaald kunnen worden, maar nu moet de volgende stap gezet worden."

Dat Europese topclubs steeds meer Afrikanen in de gelederen hebben is volgens Cissé een erg goed teken. "Het zal wat tijd kosten, maar net als Brazilië en Duitsland weet ik zeker dat Afrikaanse landen ooit mee kunnen strijden om de winst in grote toernooien."

Senegal speelt op het moment van schrijven op het WK in Rusland in hun eerste wedstrijd tegen Polen.