BN'ers boos over immigratiebeleid VS, Trump boos op EU

Veel BN'ers delen maandag via Twitter hun mening over de beelden van vluchtelingenkinderen die in de VS in detentiecentra zitten. Amerikaanse media meldden eerder deze week dat de Amerikaanse overheid de afgelopen weken zeker tweeduizend kinderen van vluchtelingen, die illegaal het land zijn binnengekomen, heeft gescheiden van hun ouders. Sindsdien zijn er steeds meer beelden van deze praktijken gepubliceerd.

"Mogen we van de minister-president verlangen iets tegen zijn 'collega' te zeggen over de #kinderkampen? Wel toch? Zolang het woord 'gaaf' er niet in voorkomt, bijvoorbeeld?" vraagt Georgina Verbaan zich af. "Wat is de wereld toch een lelijke plek." Cabaretier Claudia de Breij deelt ook het nieuws via haar Twitter-account. "VOOR WIE HET NOG NIET WIST: honderden kinderen worden in Texas vastgehouden in kooien. MUST READ", vertelt zij haar volgers.

Actrice Katja Herbers suggereert naar aanleiding van Vaderdag: "geef je vader geen aftershave. Maar doneer een bijdrage aan organisaties die de gezinnen helpen die aan de grens uit elkaar worden gescheurd."

Misselijkmakend
Radio 1-dj Astrid de Jong suggereert "als we nu allemaal één Amerikaan bellen om te vragen of ze wel doorhebben dat hun overheid kinderen met leugens (hij gaat even in bad) weghaalt bij hun ouders en in kooien stopt? Maar ik durf niet zo goed te beginnen", voegt ze daar aan toe. Veel BN'ers hebben een bericht geretweet van zanger John Legend, die woest reageerde op een foto van de Republikeinse leider Paul Ryan die Vaderdag vierde. "Fuck you", schrijft Legend. "Verenig de gezinnen bij de grens weer en we praten verder over je Vaderdag."

Ook politici maken zich boos over de beelden uit de VS. "Misselijkmakend en hartverscheurend", stelt PvdA-leider Lodewijk Asscher. "De minister-president moet dit aan de orde stellen als hij over twee weken bij Donald Trump op de thee mag."Advocaat Wil Eikelboom deelt per Twitter het adres van het Amerikaanse consulaat in Amsterdam en de regels die gelden voor het organiseren van een demonstratie.

BN'ers boos over immigratiebeleid VS
BN'ers boos over immigratiebeleid VS (Foto: BuzzE)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft felle kritiek geuit op het immigratiebeleid in Europa. Hij liet weten dat het met de immigratie in de VS niet dezelfde kant op mag gaan als in Europa.

Trump twitterde dat de Duitse coalitie onder druk is komen te staan door het immigratiebeleid van Berlijn en dat de Duitsers zich tegen hun leiding keren. "De criminaliteit in Duitsland stijgt", twitterde Trump. Hij noemde het "een grote fout dat in heel Europa miljoenen mensen zijn toegelaten" die de cultuur van de landen zo nadrukkelijk hebben veranderd.

Forse kritiek Trump op immigratiebeleid EU
Forse kritiek Trump op immigratiebeleid EU (Foto: ANP)

Georgina Verbaan gaat minister-president Mark Rutte een kaartje sturen over de 'kinderkampen' in de VS. De actrice liet dit maandag via Twitter weten nadat zij een hele ochtend op Twitter haar onvrede en woede had geuit over de manier waarop de Amerikaanse regering de afgelopen weken kinderen en ouders die illegaal de grens oversteken uit elkaar halen en opsluiten in 'detentiecentra'. Verbaan heeft het postadres van Rutte gedeeld via haar account, die door ruim 300.000 mensen wordt gelezen. Men wil dat Rutte de kwestie aansnijdt bij zijn bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump over twee weken.

Verbaan stuurt Rutte kaart over vluchtelingen
Verbaan stuurt Rutte kaart over vluchtelingen (Foto: BuzzE)