Rechter verbiedt motorclub Satudarah

Motorclub Satudarah wordt verboden en ontbonden, zo heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Het verbod gaat per direct in.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in een civiele procedure gevraagd de club te verbieden en ontbinden, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. De club handelt in strijd met de openbare orde en is ontwrichtend voor de samenleving. Ook zou er een subcultuur zijn ontwikkeld waarin geweld wordt verheerlijkt.

De rechter is het daar mee eens. Ook de chapters en supportclubs vallen onder het verbod.

Zo'n honderd Satudarah-leden zijn maandag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gekomen, waar de rechtbank de zaak behandelde.

Eind vorig jaar verbood de rechter ook motorclub Bandidos. Maar dit verbod is nog niet van kracht, omdat de club in hoger beroep is gegaan. Het OM is ook een civiele procedure begonnen om de Hells Angels te verbieden.

Update 13:25 uur
Het verbod geldt voor de chapters van Satudarah, de support club Saudarah en Supportcrew 999. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod. De rechtbank is er niet van overtuigd dat Yellow Snakes een onderdeel vormt van de informele vereniging Satudarah. Dat meldt het Openbaar Ministerie. 

Bekijk hieronder een video met uitleg over het verbod. 

Rechter verbiedt motorclub Satudarah
Rechter verbiedt motorclub Satudarah (Foto: ANP)