Zeldzame F-104 Starfighter boven Leeuwarden

Het is bewoners van Friesland maandag wellicht opgevallen: een ander straaljagergeluid dan normaal. Dat zou heel goed kunnen kloppen, want een Noorse CF-104D Starfighter is deze dagen neergestreken in het Friese land.

De F-104 is de voorloper van de al lange tijd gebruikte F-16. In de jaren zestig werd het toestel door het 322 Squadron van de Luchtmacht in dienst genomen en donderdag 14 juni viert dat squadron haar 75-jarig jubileum op de vliegbasis van Leeuwarden. Daarom is de Starfighter weer even terug in Friesland.

"Het geluid is zo kenmerkend: het fluit, jankt, zuigt...genieten", aldus Joop de Groot, voorzitter van de Aviation Group Leeuwarden. Op het spottersveld bij de vliegbasis was het volgens De Groot stervensdruk en dat is te begrijpen: de laatste Starfighter vloog in 1984 het land uit. 

In heel Europa is er tegenwoordig nog maar één die in werkende conditie verkeert, in Noorwegen dus. Dat is te danken aan een groep hobbyisten aldaar, die deze Starfighter jaren hebben hersteld. "Dat ze het toestel weer vliegend hebben gekregen is fantastisch. Eind vorig jaar is de eerste vlucht gemaakt en een van de piloten is een voormalig Starfighter-piloot", vertelt De Groot.

Donderdag is het jubileum van het 322 Squadron alleen toegankelijk voor genodigden. Een Nederlandse Fokker Four-team en een Belgische F-16 zullen er voor het nodige entertainment zorgen.