Cocu: "Bij mij was het niet zoals bij Guardiola of Frank de Boer"

Phillip Cocu zag zichzelf tijdens zijn spelerscarrière niet als toekomstig trainer. Dat hij de stap toch maakte, heeft hij te danken aan Guus Hiddink.

"Guus was degene die me warm maakte voor het trainersvak", stelt Cocu in voetbalmagazine Helden. "Hij trok me steeds meer die kant op. Ik was ook zijn verlengstuk in het veld", herinnert de oud-middenvelder zich over zijn laatste jaren als speler bij PSV, toen Hiddink zijn trainer was.

"Tot die tijd had ik daar nooit zo erg bij stil gestaan. Bij mij was het niet zoals bij Josep Guardiola of bij Frank de Boer, aan wie iedereen bij Barcelona zag dat ze na hun carrière trainer zouden worden", meent de 47-jarige, die zelf toch ook aanvoerder was van de Catalaanse grootmacht.

Cocu, in 2008 gestopt als voetballer, sleepte als speler talloze prijzen in de wacht bij onder meer Barcelona en PSV en doet het nu bij de Eindhovenaren ook goed als oefenmeester. De landstitel werd dit seizoen net als in 2015 en 2016 binnengehaald. Toch ging het in de beginfase moeizaam en toen kwamen de goede aanwijzingen van Hiddink van pas.

Ook nu hebben de twee nog geregeld contact. "Hij was hier vorige week nog. Af en toe evalueren we samen, meestal aan het einde van het seizoen. Het is heerlijk om met een man die als coach zo succesvol is geweest te kunnen sparren."