Oudkerk, Hoes voor burgemeesterschap Amsterdam

Oud-PvdA-politicus Rob Oudkerk wil burgemeester van Amsterdam worden. Zijn sollicitatiebrief staat woensdag te lezen in Het Parool. Hij heeft daarvoor gekozen omdat hij voorstander is van een transparante procedure.

Oudkerk gaat op voor het burgemeesterschap uit een ,,roeping mijn geboortestad te dienen", een gevoel waar hij ,,ondanks de angst en ondanks de schaamte" niet langer omheen kon. Hij verwijst daarmee naar een schandaal rond prostituteebezoek en drugsgebruik, dat hem begin 2004 zijn baan als wethouder in Amsterdam kostte. Hij bezwoer daarna niet meer te zullen terugkeren in de hoofdstedelijke politiek.

In de brief geeft hij een ,,cv van mijn grootste mislukkingen" en zegt dat hij daar veel van heeft geleerd. Oudkerk gelooft meer in ,,personenallianties" en een ,,coalition of the willing" dan in de belangen van instituties. Hij ziet zichzelf als verbinder van de vele bevolkingsgroepen in de stad.

Volgens het Parool melden diverse goed ingevoerde bronnen dat voormalig burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, nu waarnemend burgemeester in de gemeente Haarlemmermeer, op dezelfde functie als Oudkerk heeft gesolliciteerd. De VVD'er wil hier echter niets over zeggen.

Rob Oudkerk wil burgemeester Amsterdam worden
Rob Oudkerk wil burgemeester Amsterdam worden (Foto: ANP)