Ambassadeur VS mengt zich in Europese politiek

De nieuwe ambassadeur van de VS in Duitsland, Richard Grenell, heeft tot verbazing van velen verklaard dat hij zich actief met de Europese politiek wil bemoeien ten gunste van wat hij "conservatieve krachten" noemt. De Duitse regering heeft boos om opheldering over de ondiplomatieke voornemens van Grenell gevraagd. Mogelijk krijgt ze die woensdag wanneer Grenell voor het eerst het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken bezoekt.

Ambassadeurs worden doorgaans niet geacht zich publiekelijk te mengen in de binnenlandse politiek van het land waar ze gestationeerd zijn. Ze moeten zich richten op de belangen van het eigen land.

Grenell zei echter tegen het rechts-populistische medium Breitbart dat hij Europese conservatieven wil steunen. "Conservatief Europa is in opmars." Volgens Grenell komt dat ook omdat "president Trump heeft laten zien dat je je niet hoeft neer te leggen bij het idee dat de elite voor verkiezingen al heeft geregeld wie meedoen en wie wint".

Grenell is sinds 8 mei de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn. Hij kwam al gauw in opspraak door Duitse bedrijven die handel met Iran drijven, op te dragen die handel af te bouwen.

Ambassadeur VS mengt zich in Europese politiek
Ambassadeur VS mengt zich in Europese politiek (Foto: ANP)