Denen doen boerka in de ban

Over straat wandelen met gezichtsbedekking zoals een boerka en nikab is vanaf augustus verboden in Denemarken. Het Deense parlement stemde donderdag in met een verbod.

De regel geldt ook voor onder andere maskers, helmen en namaakbaarden die het gezicht teveel bedekken. Iemand die op straat wordt betrapt, krijgt bij de eerste keer een boete van 135 euro. Dat loopt op tot 1350 euro bij de vierde keer. Uitzonderingen zijn er voor een sjaal bij koud weer en een masker met carnaval.

Iemand die het verbod negeert, hoeft de bedekking op straat niet af te nemen. Na betaling van de boete wordt degene naar huis gedirigeerd. Denemarken is niet het eerste land in Europa met een dergelijk verbod. Zo gingen Frankrijk, België en Oostenrijk Kopenhagen voor.

Tegen Deense waarden in
De centrum-rechtse regering in Denemarken stelde het verbod in februari voor omdat gezichtsbedekking in het openbaar tegen de Deense waarden in zou gaan. "Het is onverenigbaar met de waarden van de Deense gemeenschap of met het respect voor de gemeenschap om het gezicht bedekt te houden tijdens ontmoetingen in de publieke ruimte," verklaarde minister van Justitie Pape Poulsen. Hij is ook de leider van de conservatieve partij in de regering.

Amnesty International noemt het verbod een "discriminerende inbreuk op de rechten van vrouwen".

Denen doen boerka in de ban
Denen doen boerka in de ban (Foto: ANP)