Noodweer in Friesland en Twente

In Friesland en Twente hebben zware onweersbuien veel overlast veroorzaakt. In Almelo vielen hagelstenen van 3 cm en daalde de temperatuur in 10 minuten van 29 naar 16 graden. Er viel binnen een half uur bijna een maandsom regen met 50 mm. In het Friese Grou viel 44 mm in korte tijd. Drachten kreeg te maken met hagelstenen en zware windstoten. Op dit moment trekt het noodweer over de regio’s Groningen, Drenthe, Zwolle en Enschede.

Komende uren zijn de zwaarste buien actief boven Overijssel, Drenthe en Groningen. In de omgeving van Zwolle en Enschede komen zware onweersbuien voor met hagel. In de provincies Groningen en Drenthe bevinden zich de zwaarste buien. Daar kunnen zware windstoten voorkomen en is kans op hagelstenen van 2-4 cm. In korte tijd kan 30-50 mm vallen.

In de rest van het land kan ook nog een lokale onweersbui voorkomen, maar deze buien zijn minder heftig. Naar verwachting neemt de buienactiviteit begin van de avond af. In het noordoosten en oosten blijft een enkele onweersbui nog tot in de nacht mogelijk. Elders wordt het overwegend droog.