'Hele dag vliegtuiggeluid is irritant'

Het geluid van de testvlucht vanaf Lelystad Airport boven Ede viel niet tegen. "Maar als je het twintig keer op een dag hoort, en dat het hele jaar door, is het knap irritant." Dat zegt Leon Meijer, wethouder Luchtvaart in Ede, die woensdagavond met medebestuurders en belangstellenden midden op de Ginkelse Heide naar de overvliegende Boeing 737-800 heeft gekeken en geluisterd.

Volgens eigen metingen in Ede veroorzaakte de Boeing zo'n 60 decibel geluid. Meijer: "Het niveau van een gesprek. Maar als ik in de natuur loop, kom ik niet voor zulk geluid."

Meijer is tegenstander van de voorgenomen uitbreiding van Lelystad Airport. "Dat is niet veranderd." Volgens Meijer en veel anderen moet eerst het luchtruim heringedeeld worden, zodat vliegtuigen vanaf Lelystad hoger kunnen vliegen. De Apeldoornse wethouder Wim Willems, die bij Klarenbeek heeft geluisterd, deelt die mening.

Op Twitter en Facebook laten honderden mensen weten wat ze hebben gehoord van de testvlucht. De meningen lopen uiteen van "verschrikkelijk" tot "niks gehoord, de vogels maken meer herrie".

'Hele dag vliegtuiggeluid is irritant'
'Hele dag vliegtuiggeluid is irritant' (Foto: ANP)