Palestijnen Gaza bereid tot staakt-het-vuren

Gewapende groepen in de Palestijnse Gazastrook zijn bereid een staakt-het-vuren in acht te nemen als de Israëli's dat ook doen. Dit heeft de Hamasbeweging laten weten. Hamas domineert de dichtbevolkte strook sinds 2007.

Vanuit de Gazastrook zijn dinsdag tientallen granaten afgeschoten op Israëlisch grondgebied. De strijdgroep Islamitische Jihad, die onder Hamas valt, zit achter de beschieting. Het leidde tot nieuwe aanvallen van Israël op de Gazastrook. Een Israëlische bewindsman zei in een reactie dat zijn land niet is geïnteresseerd in een verdere escalatie.

Islamitische Jihad meldde eerder dat zijn beschietingen een actie waren tegen het doden van Palestijnen die langs de grens betogen. Israëlische strijdkrachten hebben sinds 30 maart tientallen Palestijnen doodgeschoten die langs de afrasteringen demonstreerden.

De Gazastrook is met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer en bijna twee miljoen inwoners een van de dichtstbevolkte plekken op aarde. Door de afgrendeling en blokkades van deze straatarme strook land wordt het ook wel de grootste gevangenis ter wereld genoemd.

Palestijnen Gaza bereid tot staakt-het-vuren
Palestijnen Gaza bereid tot staakt-het-vuren (Foto: ANP)