Fatale schietpartij Luik mogelijk terrorisme

Het Belgische Openbaar Ministerie onderzoekt of de schietpartij in het centrum van Luik een daad van terrorisme is. De schutter doodde twee vrouwelijke agenten en een inzittende van een auto die voorbijreed. De politie schoot hem dood nadat hij een schoonmaakster had gegijzeld in een school.

De dader is volgens Belgische media de 36-jarige Benjamin H. uit Rochefort. Hij zou maandag voor een kort verlof de gevangenis Latin, nabij Luik, hebben verlaten. Hij zat daar vast voor relatief kleine vergrijpen, als drugsdelicten en diefstal. De man had al een keer of tien zo'n verlof gehad, en dat was steeds zonder problemen verlopen.

Volgens de zender RTBF is H. in de gevangenis geradicaliseerd. Medegevangenen hebben hem tegen de zender gewelddadig genoemd. Hij heeft volgens getuigen 'Allahu Akbar' geroepen. Zijn naam komt volgens bronnen niet voor op de lijst met mensen die in verband worden gebracht met radicalisme of terrorisme.

Politiecontrole

De schietpartij zou zijn gevolgd op een uit de hand gelopen politiecontrole. Volgens het OM in Luik had hij na bedreiging met een mes het dienstwapen van een agent afgenomen en daarmee de twee agenten doodgeschoten. Vervolgens schoot hij een inzittende van een voorbijrijdende auto dood, en verwondde hij twee andere agenten.

Na de gijzeling in de nabijgelegen school werd de man doodgeschoten. De kinderen zijn in veiligheid. De school blijft woensdag gesloten, maar gaat donderdag weer open, zei burgemeester Willy Demeyer. Hij sprak zijn steun uit aan de getroffen families en bedankte het politiekorps voor de inzet. De stad zal binnenkort een minuut stilte in acht nemen voor de slachtoffers, zei hij.

Fatale schietpartij Luik mogelijk terrorisme
Fatale schietpartij Luik mogelijk terrorisme (Foto: ANP)