Met 245 km/u over de rijksweg; rijbewijs kwijt

Agenten hebben op de rijksweg A15 ter hoogte van Pernis drie snelheidsmaniakken van de weg geplukt. Een van hen reed onverantwoord hard, maar liefst 245 kilometer per uur. De maximale snelheid is daar 100 kilometer per uur. De andere twee haalden ook gevaarlijke snelheden, 189 en 219 kilometer per uur. De politiemensen vorderden direct de rijbewijzen van de autobestuurders in. Agenten van het Team Verkeer controleerden het verkeer maandagnacht met hulp van een lasergun.

Invordering rijbewijs
Bij invordering stuurt de politie het rijbewijs binnen drie dagen naar de officier van justitie. Die beslist binnen tien dagen of het rijbewijs wordt ingehouden of dat de autobestuurder zijn rijbewijs terugkrijgt. In de periode dat de automobilist zijn rijbewijs kwijt is mag hij geen enkel motorvoertuig besturen. Ook niet als deze het voertuig nodig heeft voor zijn werk.

De officier van justitie kan het rijbewijs voor langere tijd inhouden. De inhouding van het rijbewijs is een maatregel die geldt totdat de zaak voor de rechter komt. De officier van justitie is wettelijk verplicht de zaak binnen zes maanden na de invordering voor de rechter te brengen.

Met 245 km/u over de rijksweg; rijbewijs kwijt (Foto: stockfoto politie.nl)
Met 245 km/u over de rijksweg; rijbewijs kwijt (Foto: stockfoto politie.nl)