FOK! Wat een weer: nu wel zware buien!

Gegroet! 

Gisteren bleven de buien grotendeels achterwege. Een heel klein buitje plopte er nabij Utrecht, maar verder was het vrijwel helder en droog. We hadden toch wel buien verwacht, gezien de potientiële energie die er voorhanden was. Toch lukte het niet. De oorzaak hiervan is eenvoudig: een inversie. Dat is een warme luchtlaag die functioneert als een deksel in de atmosfeer. Wolken kregen daardoor nauwelijks kans. Morgen verandert dat. Helaas is een landelijke tropische dag niet gelukt, want door dat ene buitje bleef de maximumtemperatuur vandaag op 29,7 graden steken. Regionaal bekeken lukte het echter wel op diverse plaatsen.

De afgelopen nacht was het zwoel en vrij helder. De minima lagen tussen de 15 en 20 graden. Zeker in de grote steden kan het dus een tropennacht worden.

Op de weerkaart zien we nog steeds dezelfde drukverdeling als de afgelopen tijd. Lage druk ten zuiden en oosten van ons en hoge druk ten noorden. De ene dag heeft de depressie meer invloed en de andere dag de hoge druk. Op deze dinsdag lijkt de lage druk weer aan de winnende hand te zijn. We beginnen dan ook zonnig, maar nu gaan er al vrij snel stapelwolken ontstaan. En die gaan nu wel uitgroeien tot fikse buien. Inmiddels is er ook alweer code geel uitgegeven voor het hele land. Er kunnen echt grote hoeveelheden vallen in de orde van 50+mm. Hou de radar maar goed in de gaten. Toch wil dit niet zeggen dat iedereen een bui krijgt want ik zei het al eerder, er zullen zeker ook weer pechvogels tussen zitten.

Als de buien wat later komen dan maken we opnieuw kans op een landelijke tropische dag van 30 graden. Ontstaan of trekken er al eerder buien over dan gaat het niet lukken. Waar dat zeker niet gaat lukken is op de Wadden en langs de westkust. Daar steekt een noordelijk briesje op en wordt het minder warm. Op de Wadden een graad of 22 en is tevens de buienkans daar ook zeer gering. Langs de westkust een graad of 25 en in het binnenland dus lokaal 30 graden.

Fijne dag!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Paarden in de wei (Foto: qltel)
Paarden in de wei. Gezien door qltel op een wandeling.(foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!