Valve onder vuur wegens 'school shooting sim' op Steam

Valve heeft forse kritiek gekregen voor het goedkeuren van een 'school shooting simulator' op hun gameplatform Steam. Active Shooter, van ontwikkelaar Revived Games, stelt spelers in staat om de rol van massamoordenaar op zich te nemen.

Active Shooter wordt in eerste instantie aangemerkt als 'dynamic SWAT simulator'. Het doel is dan om af te rekenen met een schutter op een school, maar je kunt ook spelen als de dader zelf om vervolgens scholieren, burgers en agenten neer te maaien.

Uitgever ACID schreef na massale kritiek een uitgebreide reactie op de Steam-pagina van de game om deze te verdedigen. "Op geen enkele wijze wordt er in deze game geweld gepromoot. In eerste instantie was het de bedoeling om alleen een SWAT-team te kunnen besturen, maar om het spel uitgebreider te maken leek het ons interessant om meerdere rollen te introduceren. Ik snap dat dat bij sommige mensen voor woede kan zorgen maar er zijn nog wel veel ergere games verkrijgbaar. Na zoveel kritiek te hebben ontvangen is er een grote kans dat we alnsog de rol van schoolschutter weghalen". De mensen achter de game hebben inmiddels contact gezocht met Steam om navraag te doen of e.e.a. doorgang kan vinden.

Infer Trust, een organisatie die zich inzet voor bewustwording rondom vuurwapens en steun biedt aan nabestaanden van schietpartijen, diende een klacht in bij Steam. "Het getuigt van zeer slechte smaak. Er zijn al 22 schietpartijen op scholen geweest in de VS sinds het begin van dit jaar. Waarom denkt iemand dat het een goed idee is om zoiets verschrikkelijks te marketen, en compleet ongevoelig te zijn over de dood van zoveel kinderen?" aldus Infer Trust tegenover BBC.

Het heeft er de schijn van dat de ontwikkelaar vooral op zoek is naar manieren om middels controverse aandacht op hun game te vestigen. Eerder al kwam Revived Games met matige titels als White Power: Pure Voltage en Dab, Dance & Twerk. Of Active Shooter een succes gaat worden is nog even afwachten, de game moet op 6 juni verschijnen. Als Steam het toestaat tenminste.

Controversiële games krijgen wel vaker doorgang op Steam. Zo kwam in 2014 bijvoorbeeld de massamoordgame Hatred uit, die uiteindelijk van Steam werd verbannen, maar al snel terug kwam. In principe kan iedereen via Steam Direct games publiceren op Steam. Er zijn wel regels en richtlijnen waar men zich aan moet houden, zo is hate speech niet toegestaan en wordt content die overduidelijk moedwillig choquerend, misselijkmakend of beledigend ook niet gepermitteerd.