Rutte niet blij met links Amsterdams college

Het nieuw gevormde college in Amsterdam kan Mark Rutte niet echt bekoren, zo blijkt uit een gesprek met zijn 'fans' op Facebook. Volgens AT5 vroeg ene 'Henk' aan de premier of het niet voelde 'alsof we Amsterdam hebben verloren aan links', waarop de premier kort en bondig antwoord gaf: "Ja, zo voelt het."

Volgens Rutte zijn vooral de liberale kiezers, die niet op de VVD maar op D66 hebben gestemd, schuldig aan de verlinksing van het Amsterdamse college: "Ik vind het ook geen goed nieuws als VVD'er. Als premier werk je natuurlijk met alle steden samen en kijk je niet eerst wie daar in het bestuur zitten."

Verder geeft Rutte aan het erg jammer te vinden dat de VVD de komende vier jaar geen vinger in de pap heeft in Amsterdam: "De VVD heeft natuurlijk de afgelopen jaren goede dingen kunnen doen in Amsterdam."

Een coalitie van GroenLinks, D66, Pvda en SP neemt de komende weken het heft in handen in Amsterdam. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het nieuwe stadsbestuur en Den Haag regelmatig met elkaar in de clinch zullen liggen.