Indrukwekkende dubbelslag Froome in koninginnenrit, Dumoulin blijft tweede

Chris Froome heeft de Giro op op z'n kop gezet. De Brit van Team Sky reed met nog tachtig kilometer weg op de Colle Delle Finestre en kwam solo aan in Bardonecchia. Froome is ook de nieuwe leider in de Ronde Van Italië. Simon Yates, de vorige leider, moest aan het begin van Colle Delle Finestre al lossen zakt helemaal weg in het klassement. Tom Dumoulin werd vijfde in de etappe en verloor meer dan drie minuten op Froome. Hij heeft in het klassement nu een achterstand van veertig seconden. Sam Oomen reed naar een verdienstelijke achtste plaats, maar wel op meer dan acht minuten van de winnaar.

Vanuit de start werd er al direct hard gekoerst in de negentiende etappe van de Giro d'Italia. Op de eerste klim van de tweede categorie ontstond er een kopgroep van een twintigtal renners, maar de voorsprong raakte nooit boven de minuut, mede dankzij het werk van Mitchelton-Scott in het peloton.

In aanloop naar Colle Delle Finestre ontstond er een nieuwe kopgroep met daarbij twee Nederlanders: Danny van Poppel en Koen Bouwman. Ze hadden een voorsprong van één minuut op het peloton, maar team Sky nam de beklimming van de buiten categorie de kop over. Van de kopgroep bleef niks over. Ook in het peloton moesten verschillende renners lossen, waaronder de rozetruidrager Simon Yates. Hij verloor al snel veel tijd en op de top keek hij al tegen een achterstand aan van meer dan een kwartier. In deze etappe verloor hij meer dan een half uur en is zijn klassement om zeep.

Op de eerste onverharde stroken van de Finestre versnelde team Sky opnieuw. Eerst was het Kenny Elissonde die versnelde met Froome in zijn wiel. Domenico Pozzovivo en Tom Dumoulin schoven mee in zijn wiel, maar de Italiaan, nummer drie in het klassement, moest passen. Pinot, Reichenbach, López en Carapaz wisten wel bij Dumoulin en Froome te blijven, maar dat duurde niet lang. Op tachtig kilometer van de streep demarreerde en niemand had een antwoord op de Brit. De schade op de Colle Delle Finestre bleef beperkt. Op de top had het groepje Dumoulin, Pinot, Carapaz en López een achterstand van veertig seconden op Froome.

In de afdaling en in aanloop naar de derde klim van de dag bleef de voorsprong van Froome oplopen. Aan de voet van de derde klim van de dag naar Sestrière was zijn voorsprong opgelopen na de twee minuten. Ook op de beklimming van Sestrière bleef Froome zijn voorsprong uitbouwen en ging richting de drie minuten. Ook in aanloop naar de slotklim wist de Brit van team Sky te vergroten.

Aan de voet van de slotklim was de voorsprong boven de drie minuten. Dumoulin koos op de slotklim voor zijn eigen tempo, terwijl Pinot, López en Carapaz een aantal demarrages plaatste, maar Dumoulin kwam steeds terug. In de slotkilometer kon Dumoulin het drietal niet meer volgen en werd vijfde in de etappe op 3.23 van Froome. In het algemeen klassement heeft Dumoulin nu een achterstand van veertig seconden op Froome.

Ook een andere Nederlander reed een sterke rit. Sam Oomen, ploeggenoot van Dumoulin, werd in de koninginnenrit achtste. Doordat hij een hoop klassementsrijders achter liet stijgt de jonge Nederlander naar een tiende plaats in het algemeen klassement.

Zaterdag staat er nog een bergetappe op het programma. Dan moeten de renners in de laatste negentig kilometer drie cols van de eerste categorie over. Zondag is er nog een vlakke etappe naar Rome.