Weinstein meldt zich bij politie New York

Filmproducer Harvey Weinstein heeft zich onder grote mediabelangstelling op een politiebureau in New York gemeld. Hij wordt beschuldigd van onder meer verkrachting. Zijn aanhouding in Manhattan is een gevolg van de beschuldigingen van twee vrouwen, maar aangenomen wordt dat dit pas de eerste zaken zijn in een lange reeks.

De aanklagers in New York beschuldigen Weinstein vrijdag volgens plaatselijke media formeel van verkrachting en andere seksuele misdrijven. Op de verdenkingen staat in New York 5 tot 25 jaar cel. Een vrouw, Lucia Evans, zegt in 2004 te zijn gedwongen orale seks met Weinstein (66) te hebben. De identiteit van de andere vrouw die een aanklacht indiende, is niet bekendgemaakt.

Weinstein wordt volgens plaatselijke media snel voorgeleid aan rechter Kevin McGrath van het gerechtshof in Manhattan. Hij zou dan op een borgsom van een miljoen dollar en onder voorwaarden worden vrijgelaten.

Tientallen slachtoffers hebben de medeoprichter van de Miramax-studio en The Weinstein Company beschuldigd van seksueel misbruik. Dit was de aanzet voor de groei van de #MeToo-beweging. Honderden vrouwen traden in de publiciteit met beschuldigingen aan het adres van invloedrijke mannen.

Weinstein meldt zich bij politie New York
Weinstein meldt zich bij politie New York (Foto: BuzzE)