Milkshake Festival zet in op vegetarisch

De zevende editie van Milkshake Festival is geheel vegetarisch en duurzamer dan ooit. Zo is er zaterdag 28 en zondag 29 juli in het Westerpark geen vlees meer te koop, wordt pin-only geïntroduceerd en zijn bestek, borden en servetten biologisch afbreekbaar.

Dat heeft organisatrice Marieke Samallo vrijdag bekendgemaakt. "Milkshake staat voor liefde, respect en een betere wereld", legt ze uit. "Wij hebben bij Milkshake 30.000 mensen die komen eten, dan mag je als organisatie mensen inspireren. Het feest wordt niet nog toffer door 20.000 hamburgers."

Ook de maatregel om alleen nog maar te pinnen draagt volgens Samallo bij aan een betere wereld. "Geen munten betekent behoorlijk wat minder plastic productie en het is ook prettiger voor de bezoeker", denkt ze. "Die krijgt bovendien zijn eigen hardcup bij de bar uitgereikt. Deze kan gedurende het festival worden gebruikt en aan het einde weer worden ingeleverd, waarna statiegeld wordt terug gegeven."

Toiletten
Ook de toiletten worden duurzamer op het festival. In samenwerking met Ecotoilet en Waternet wordt fosfaat uit de ontlasting, die in de Dixies wordt opgevangen, gehaald. Voor aggregaten wordt gebruik gemaakt van biodiesel en speciaal voor het festival wordt met Slimstroomplan een Smart Power Plan ontwikkeld dat moet resultaat in minimaal elektriciteitsgebruik.

Milkshake is sinds de vijfde editie in 2016 uitgegroeid tot een tweedaags festijn. Het dance-festival is ontwikkeld vanuit de gedachtegang 'niets moet, alles mag'. Het laat zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken heeft. Tijdens Milkshake heerst er een sfeer die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest. Het leven is juist een feest dankzij de grote diversiteit van huidskleuren, seksuele voorkeuren en een scala aan verschijningsvormen.

Festival Milkshake zet in op vegetarisch
Festival Milkshake zet in op vegetarisch (Foto: BuzzE)