Morgan Freeman verontschuldigt zich om #MeToo

Morgan Freeman is de nieuwste naam die opduikt in de #MeToo-kwestie. Zestien mensen hebben zich tegenover CNN uitgesproken over ongepast gedrag en intimidatie door de acteur, acht van hen zeggen slachtoffer van hem te zijn.

Onder de slachtoffers is onder anderen een jonge productie-assistente die in 2015 op de set van Going In Style werd lastiggevallen door de inmiddels tachtigjarige Freeman. Hij zou bijna dagelijks vervelende opmerkingen hebben gemaakt over haar figuur en kleding en haar ook hebben aangeraakt op haar onderrug. Ook probeerde hij volgens de vrouw meermaals haar rok omhoog te schuiven en vroeg hij of ze ondergoed droeg.

Ook op de sets van diverse andere films zou Freeman zich misdragen hebben. Zo zegt een productiemedewerkster dat de acteur diverse opmerkingen over haar en een vrouwelijke assistente maakte tijdens opnames van Now You See Me in 2012.

CNN sprak voor het onderzoek uitgebreid met vele mensen die door de jaren heen met Freeman werkten. Sommigen geloofden hem omdat ze nooit getuige waren geweest van enig twijfelachtig gedrag.

Freeman is één van de grootste Hollywood-acteurs. Hij is al meer dan vijf decennia actief en speelde grote rollen in films als Driving Miss Daisy en The Shawshank Redemption. In 2004 won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol in Million Dollar Baby. Freeman werd daarnaast voor nog eens vier Oscars genomineerd.

Update 19.53 uur
Morgan Freeman heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de mensen die hem beschuldigen van ongepast gedrag en intimidatie. Het was nooit zijn bedoeling om mensen ongemakkelijk te maken, zegt hij in een verklaring die door verschillende Amerikaanse media is gepubliceerd.


"Iedereen die mij kent of met mij heeft gewerkt weet dat ik niet opzettelijk iemand zou beledigen of met opzet ongemakkelijk zou laten voelen. Ik bied mijn excuses aan iedereen aan die zich oncomfortabel of niet gerespecteerd voelde. Dat was nooit mijn bedoeling."

Zestien mensen hebben zich tegenover CNN uitgesproken over ongepast gedrag en intimidatie door de acteur, acht van hen zeggen slachtoffer van hem te zijn. CNN sprak voor het onderzoek uitgebreid met vele mensen die door de jaren heen met de tachtigjarige Freeman werkten.

Morgan Freeman beschuldigd van wangedrag
Morgan Freeman beschuldigd van wangedrag (Foto: BuzzE)