Nieuwe wet: eerst 'ja', dan seks

In Zweden hebben de autoriteiten met ruime meerderheid een nieuwe sekswet aangenomen. De opzet is duidelijk: als je geen expliciete toestemming hebt ontvangen om de ander een veeg te geven ben je in overtreding en kan sprake zijn van een strafbaar feit.

Een verbale of non-verbale weigering van seks is op het moment nog nodig om in Zweden een veroordeling tot verkrachting te krijgen. Dat wordt nu dus omgedraaid, want de twee partijen - of drie, of twintig, wij oordelen niet - moeten allemaal toestemming verlenen voor de neukpartij.

"Ben je er niet zeker van of de ander ook zin heeft, laat het dan", aldus premier Stefan Löfven. Op 1 juli gaat de nieuwe wet van kracht, hoewel er onder advocaten kritiek heerst. Volgens hen is het in de praktijk moeilijk om te bepalen of er - juridisch gezien - sprake was van vrijwilligheid. "Zeer onduidelijk", noemt de advocatenorde in Zweden de wet.

Mogelijk een wat lastige voor de FOK!ker, maar toch...de vraag van de dag: hoe vraag jij expliciete toestemming aan je potentiële bedpartner(s)?