Surinaamse jihadist wilde ronselen in Nederland

De Surinaamse politie ziet de Surinaamse Nederlander R. A. als het brein van terreurorganisatie Islamitische staat (IS) in Suriname. Ook is duidelijk geworden dat A. behalve in Suriname ook strijders in Nederland en België wilde ronselen.

Dit kwam maandag naar voren tijdens een zitting van de rechtbank in Paramaribo waar R. A. en zijn broer N. I. terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij het ronselen van mensen voor de strijd van IS. De broers hebben de Nederlandse nationaliteit en werken in de islamitische slagerij van hun vader. Het was maandag de tweede keer dat de zaak inhoudelijk behandeld werd. De broers ontkennen.

Een poging van de advocaten om rechter Cynthia Valstein-Montnor te vervangen mislukte. Volgens de raadslieden zou zij niet onpartijdig zijn omdat haar man lid is van de orde van de vrijmetselaars terwijl R.A. gezegd zou hebben dat deze orde opgeblazen moet worden. Valstein-Montnor liet in het midden of haar man tot die orde behoort, maar zag geen reden om op te stappen.

Ook het verzoek van de advocaten om verdachte N. I. al vrij te laten werd afgewezen. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat de verdenking van het ronselen van mensen en het beschikbaar stellen van geld voor de reis naar Syrië, zwaarwegende redenen zijn om N. I. vast te houden. Ook de Nederlandse nationaliteit van N. I. ziet het OM als een bezwaar. Hij kan daarmee immers makkelijk het land verlaten. De broers zitten inmiddels tien maanden vast.

Verdachte Suriname wilde ronselen in Nederland
Verdachte Suriname wilde ronselen in Nederland (Foto: ANP)