Virtueel vier Nederlanders geplaatst voor World Matchplay, Klaasen op de bubbel

De darters van de PDC zijn al weer halverwege hun Pro Tour-seizoen. twaalf van de 22 Players Championships zijn afgewerkt en zes van de 13 Euro Tour-toernooien zijn gespeeld. Tijd om de balans op te maken.

Michael van Gerwen staat met tien Pro Tour-zeges weer flink aan het winnen. Hij staat ook flink aan op zowel de wereldranglijst als de Pro Tour Order of Merit. Michael van Gerwen voert de wereldranglijst aan met 1.762.250 pond. Peter Wright is de nummer twee met 723.000 pond, gevolgd door Rob Cross met bijna een ton lager. Gary Anderson en Daryl Gurney maken de top vijf compleet.

Raymond van Barneveld (11), Benito van de Pas (18) en Jelle Klaasen hebben momenteel ook een positie bij de mondiale top twintig. Vincent van der Voort (34), Jermaine Wattimena (35), Christian Kist (38), Jan Dekker (41), Ron Meulenkamp (49) en Jeffrey de Graaf (55) behoren tot de 64 beste spelers ter wereld. Je moet aan het einde van het seizoen in de top 64 staan wil je je tourkaart behouden. 

Jeffrey de Zwaan, Mario Robbe, Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Vincent Kamphuis wisten dit jaar op de Q-School een tourkaart te bemachtigen. Het vijftal heeft twee jaar de tijd om in de top 64 te geraken. De Zwaan is goed op weg, want hij staat inmiddels op plek 67. Danny Noppert is met plek 77 goed op weg naar de top64. 

Eind juli is de World Matchplay. De 16 beste darters van de wereldranglijst en de 16 beste van de Pro Tour Order of Merit (Euro Tour + Players Championships) zullen zich kwalificeren. Vier Nederlanders lijken zich te gaan plaatsen voor het hoofdtoernooi. Van Gerwen & Van Barneveld via de wereldranglijst en Wattinema & De Zwaan via de Pro Tour Order of Merit. Dit is geen goed nieuws voor Klaasen, Van der Voort en Van de Pas. Dit trio deed twee jaar geleden wel mee en zullen hun verdiende prijzengeld van toen kwijtraken en daarmee dalen op de wereldranglijst. Klaasen staat op de drempel, maar zal nog wel in de komende zeven toernooien goed moeten gooien.  

Wil je meer rankings zien van de PDC? Volg @BSD987 op Twitter. Hij heeft meer zoals de jaarlijst vanaf 1 januari.