"We kunnen weer trots zijn op Oranje"

Nederland is er niet bij op het WK, maar Oranje Onder-17 won het EK en doet aan eerherstel. "Het blazoen is weer wat opgepoetst. We mogen trots zijn."

Bondcoach Kees van Wonderen heeft de hooggespannen verwachtingen waargemaakt met zijn selectie. Vanaf dag één verkondigde hij dat zijn team goed genoeg was voor de EK-titel en hij kreeg gelijk. Sterke tegenstanders als Spanje, Duitsland, Engeland en Italië werden allemaal verslagen door Nederlandse talenten.

“Als je al die landen weet uit te schakelen, heb je er het meeste recht op”, vindt Art Langeler. “Dat gevoel heerst ook bij de andere landen”, aldus de directeur voetbalontwikkeling van de KNVB. Hij noemt het een ‘schitterende ontlading van een jaar hard werken’,. “Ik heb steeds gezegd dat we ons niet zo veel zorgen hoeven te maken, maar het is geweldig dat het tastbaar wordt gemaakt moet zo’n resultaat. Hier mogen we heel trots op zijn.”De Nederlandse talenten speelden zondagavond met 2-2 gelijk tegen Italië en beslisten de finale op strafschoppen. “Geweldig. Ik heb zo ongelooflijk veel respect voor die jongens”, jubelt Van Wonderen op de website van OnsOranje. “Het is echt een team. Dat is ook mooi om te zien. Supergaaf om daar onderdeel van te mogen zijn.”

In de aanloop naar de finale kreeg de selectie allerlei videoboodschappen. Allemaal berichten om de jonge talenten een hart onder de riem te steken, legt Van Wonderen uit. “Geweldig om te zien. ‘We zijn weer terug waar we horen’, dat kwam daar wel uit naar voren. We hebben ons blazoen weer wat opgepoetst hiermee, zoveel is wel duidelijk. We kunnen weer trots zijn op Oranje.”