Dierengekkies opgepakt bij traditie met haan

Op Schiermonnikoog zijn zes 'demonstranten' aangehouden tijdens de lokale Pinkstertraditie op Schiermonnikoog. Hierbij wordt een haan in een grote mand gezet en drie dagen op 18 meter hoogte gehangen, onder toeziend oog van een dierenarts en voorzien van voldoende voedsel en drinken. De demonstranten probeerden zich vast te ketenen aan de paal, maar faalden daarin hopeloos.

Het zestal is zo snel mogelijk naar de wal gebracht en naar het bureau in Leeuwarden.

Het zestal werd opgepakt wegens het betreden van een privéterrein zonder toestemming en is zo snel mogelijk naar de wal gebracht en naar het bureau in Leeuwarden. De Leeuwarder Courant meldt dat de onverlaten vanuit het niets over de hekken klommen en het terrein op renden toen de mast met de haan omhoog getakeld zou worden. In het speciale demonstratievak stond de hele avond niemand.

De organisatie was al op het protest voorbereid. Om veiligheidsredenen is het terrein afgezet met hekken en mag niemand het betreden. De zes wetsovertreders zijn verhoord en krijgen een boete.

Het publiek kon weinig begrip opbrengen voor de actie. Er klonk boegeroep en uit volle borst werd gezongen: 'het Pinksterfeest gaat nooit verloren'.

De haan wordt nu ‘s nachts extra in de gaten gehouden. Het dier werd al continu in de gaten gehouden met behulp van een camera. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland.