'Arabische prinsen boden Trump jr. hulp'

Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, heeft begin augustus 2016 een ontmoeting gehad met een afgezant van de kroonprinsen van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Die bood hem namens zijn opdrachtgevers hulp aan bij de verkiezingsstrijd. Dat schrijft The New York Times.

De krant beweert dat het gesprek was gearrangeerd door Erik Prince, de oprichter van Blackwater, een particuliere onderneming gespecialiseerd in militaire opdrachten. Hij was zelf aanwezig, evenals Joel Zamel, de baas van het Israëlische adviesbureau Wikistrat.

Een bedrijf dat gelieerd was aan Zamel werkte volgens NYT al aan een plan voor een "geheime manipulatiecampagne van miljoenen dollars via internet"om Trump sr. aan de zege te helpen. Daarvoor zouden duizenden nep-accounts worden aangemaakt op de sociale media.

De tussenpersoon die Trump jr. de steun van Arabische prinsen beloofde, was George Nader, een Libanees-Amerikaanse zakenman. In de VS is het sinds 1974 voor buitenlanders verboden geld te geven voor politieke campagnes. Ook mogen zij niet doneren aan politieke partijen. De ambassades van de VAE en Saudi-Arabië hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.

'Arabische prinsen boden Trump jr. hulp'
'Arabische prinsen boden Trump jr. hulp' (Foto: ANP)